Pribe i Lene iduce sedmice u Beogradu i Podgorici

Objavljeno: 10.09.2004, 12:46h

Visoki funkcioneri EU, Rajnhard Pribe i Stefan Lene, doputovace sledece sedmice u Beograd i Podgoricu, da bi od vodjstva Srbije i Crne Gore saznali u kojoj mjeri podrzavaju stav sefova diplomatija EU o ubrzavanju integracije SiCG u EU, dvojakim pristupom jacanja drzavne zajednice i ugradjivanja ekonomskih posebnosti dvije clanice zajednice, receno je agenciji Beta u Briselu.

Posjeta Pribea i Lenea je jedan od koraka da se pripremi posjeta komesara Krisa Patena i visokog predstavnika EU Havijera Solane, pocetkom oktobra Beogradu i njihovog razgovora sa vodjstvom Srbije i Crne Gore, od cega zavisi ostvarenje ovog novog pristupa EU i buducnost odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom

Visoki funkcioneri EU, Rajnhard Pribe i Stefan Lene, doputovace sledece sedmice u Beograd i Podgoricu, da bi od vodjstva Srbije i Crne Gore saznali u kojoj mjeri podrzavaju stav sefova diplomatija EU o ubrzavanju integracije SiCG u EU, dvojakim pristupom jacanja drzavne zajednice i ugradjivanja ekonomskih posebnosti dvije clanice zajednice. To su agenciji Beta rekli izvori EU u Briselu, naglasivsi da EU zeli da usvajanjem “dvojakog pristupa otkoci politicku krizu, tako da se tehnickim pitanjima, a to je prije svega ekonomija, pristupa sa tehnickog, a ne politickog stanovista”.

Posjeta Pribea i Lenea je jedan od koraka da se pripremi posjeta komesara Krisa Patena i visokog predstavnika EU Havijera Solane, pocetkom oktobra Beogradu i njihovog razgovora sa vodjstvom Srbije i Crne Gore, od cega zavisi ostvarenje ovog novog pristupa EU i buducnost odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom.

“Ovaj novi model, novi pristup zahteva dosta rada i samih vlasti u Beogradu i Podgorici”, rekli su izvori Bete.

“Dosad su vlasti i politicko vodjstvo u Podgorici isticali da Srbija koci Crnu Goru u priblizavanju Uniji. Sada cemo vidjeti kako ce se to odvijati na sektorima koji su pokriveni modelom dvojnog kolosjeka, a EU ce u tome dati podrsku i podstrek”, objasnili su izvori EU, koji su zeljeli da ostanu anonimni, dodajuci da ce svaka strana biti cijenjena prema “svojim zaslugama”, onome sto ucini i ostvari.

Na pitanje da li ce biti dvije studije o izvodljivosti, receno je da “o tome nije bilo rijeci u Mastrihtu, jer to i nije materija o kojoj bi ministri trebalo da raspravljaju. Kljucno je da studija bude povoljna. Nije vazno koliko ce biti dokumenata, vec kakva ce biti sadrzina dokumenata, kakva ce biti analiza i sta ce se u dokument, ili dokumente unijeti, u zavisnosti i u mjeri u kojoj ce neke nadleznosti biti uspostavljene na nivou drzava-clanica zajednice”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register