Paten: Cilj je da SiCG prezivi bar do 2006.

Objavljeno: 10.09.2004, 12:21h

Nema nikakvog nagovjestaja da je doslo do sporazuma izmedju Beograda i Podgorice, naveo je evropski komesar Kris Paten u pismu u kojem je predsjedavajucem EU, holandskom ministru spoljnih poslova Bernardu Botu, sredinom jula, izozio ideju o novom pristupu pridruzivanju Srbije i Crne Gore EU na dva kolosjeka. U pismu, ciji je sadrzaj danas objavljen u pogorickim “Vijestima”, Paten konstatuje da to nijesu tehnicki komplikovane stvari, vec je rijec o politickoj volji

Nema nikakvog nagovjestaja da je doslo do sporazuma izmedju Beograda i Podgorice, naveo je evropski komesar Kris Paten u pismu u kojem je predsjedavajucem Evropske unije, holandskom ministru spoljnih poslova Bernardu Botu, sredinom jula, izozio ideju o novom pristupu pridruzivanju Srbije i Crne Gore EU na dva kolosjeka. U pismu, ciji je primjerak proslijedjen i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbijednost Havijeru Solani, a ciji je sadrzaj danas objavljen u pogorickim “Vijestima”, on konstatuje da to nijesu tehnicki komplikovane stvari, vec je rijec o politickoj volji.

Konstatujuci da u ovom trenutku zajednica ne funkcionise dobro jer nisu harmonizovane carine i takse na citav niz proizvoda, Paten kaze ne moze “iskreno ni reci da je povodom ove stvari Srbija u pravu, a Crna Gora nije, iako DJukanovic nije pokazao nikakvo interesovanje za postizanje dogovora”.

“Svi smo u brojnim prilikama pokusali da posaljemo ostru poruku Podgorici, ali one nemaju nikakvog uticaja”, istako je on.

Paten je naveo da postoje dalekosezne razlike i oko ciitavog niza drugih pitanja koje zahtevaju postizanje dogovora.

Tako je i pitanje kandidature drzavne zajednice za clanstvo u Svetskog trgovinskoj organizaciji blokirano, a ozbiljno je dovedeno u pitanje i odrzavanje neposrednih izbora za parlament drzavne zajednice u martu naredne godine, sto moze dovesti do toga da on postane potpuno nefunkcionalan.

On je izrazio zabrinutost zbog uticaja te situacije na stabilnost u Srbiji, “jer proevropski reformisti nemaju nista da pokazu svojim biracima, sto mozda ima neke veze sa neprijatno visokim ucinkom Tomislava Nikolica od 45 odsto na nedavnim predsednickim izborima”.

Paten je konstatovao da je Boris Tadic, na svu srecu, uspeo da pobedi, ali je upozorio da je sadasnja manjinska vlada “klimava i da mozda nece trajati dugo”.

“Ocajnicki nam je potrebno da pokrenemo Srbiju napred, pre nego sto izgledi za nove parlamentarne izbore ponovo ne zaustave proces”, naveo je Paten.

On je predlozio Botu i Solani da hitno razmotre reformu drzavne zajednice, koja ce je ocuvati u celini bar do datuma revizije Ustavne povelje, ali ce istovremeno pruziti sansu Srbiji da napreduje u procesu stabilizacije i asocijacije, bez ikakve blokade.

Paten je izrazio uverenje “da bi pristup dvostrukog koloseka u tom procesu odrzao na funkciji predsednika SCG Svetozara Marovica, ministra inostranih poslova SCG Vuka Draskovica i ministra odbrane SCG Prvoslava Davinica, kao i da bi ucinio verovatnim resavanje problema Srbije sa Haskim tribunalom, jer bi oni za to bili nagradjeni”.

Posto bi drzavna zajednica nastavila da postoji, ne bi ometala vremenski raspored medjunarodne zajednice za resavanje konacnog statusa Kosova, smatra Paten.

On je dodao da treba priznati da pokusaj harmonizovanja dve ekonomije nece uspeti i da tu realnost treba prihvatiti.

“Shvatam da ova ideja predstavlja znacajnu promenu nase sadasnje politike, ali verujem da su sazreli uslovi da se o ovome ozbiljno razmisli”, istakao je Paten u pismu Botu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register