Cecenski teroristi povezani i sa albanskim organizovanim kriminalom

Objavljeno: 09.09.2004, 14:53h

Cecenski bombasi samoubice su najjeftiniji na teroristickom trzistu i kostaju koliko eksploziv koji nose i prevoz do mjesta napada, pise Loreta Napoleoni u tekstu “Vrijeme procvata cecenske teroristicke privrede”, koji objavljuje londonski “Tajms”. Napoleoni je, inace, autora knjige “Teror Inkorporejsn: U traganju za novcem u pozadini globalnog terorizma”

Cecenski bombasi samoubice su najjeftiniji na teroristickom trzistu i kostaju koliko eksploziv koji nose i prevoz do mjesta napada, pise Loreta Napoleoni u tekstu “Vrijeme procvata cecenske teroristicke privrede”, koji objavljuje londonski “Tajms”. Napoleoni je, inace, autora knjige “Teror Inkorporejsn: U traganju za novcem u pozadini globalnog terorizma”.

Napoleoni pise da rat u Ceceniji ne finansira Al Kaida vec napredna cecenska teroristicka ekonomija. Cecenski islamski gerilici su, slijedeci matricu antisovjetskog dzihada iz vremena rata u Avganistanu, ohrabrivani od svojih pokrovitelja iz Al Kaide da ekonomski budu nezavisni. To su i postigli povezujuci se sa lokalnim kriminalnim grupama. Jedan od najradikalnijih cecenskih gospodara rata Samil Basajev je, nedugo zatim, pise u “Tajmsu” Loreta Napoleoni, uspostavio poslovne veze sa ruskom mafijom, albanskim organizovanim kriminalom i Oslobodilackom vojskom Kosova. Takve veze pokazale su se vise nego plodonosne donoseci visoku zaradu od krijumcarenja droge i oruzja. Posao je, potom, prosiren na falsifikovanje i pranje novca, otmice stranaca a i na unosnu kradju i krijumcarenje nafte iz ruskog naftovoda koji prolazi preko Cecenije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register