NVO Most: Reagovanje na saopstenje Ministarstva ekonomije

by | aug 30, 2004 | Razgovornica | 0 comments

Gradjani Crne Gore kao i oni koji to nijesu – ali jesu prijatelji Tare, odlucno su reagovali protiv najava potapanja rijeke Tare i jedino sto traze je da se ispostuje njihova volja

Regujuci na saopstenje Ministarstva ekonomije Vlade Republike Crne Gore moramo reci slijedece: gradjani Crne Gore kao i oni koji to nijesu – ali jesu prijatelji Tare, odlucno su reagovali protiv najava potapanja rijeke Tare i jedino sto traze je da se ispostuje njihova volja.

Projekat “Buk Bijela” je u potpunoj koliziji sa principima Odrzivog razvoja na kojima se bazira buduci razvoj Crne Gore. Pokusaji da se opravda ovaj naum nijesu nista drugo do besciljno lutanje. Istina je da je projekat postojao i prije 30 godina, ali je istina i da je odbijen iako je tada bio mnogo povoljniji za Crnu Goru. Rjesenja sa koncesionarom (iz druge drzave) koji zeli potopiti nasu rijeku i iz sistema naplacivati nama 25% energije neradnih 50 godina – prava su katastraofa. Moraju se kao presudne za protivljenje izgradnji “Buk Bijela” navesti i ostale katastrofalne posljedice: ugrozenost rijetkih i endemskih biljnih i zivotinjskih vrsta, promjena mikro-klime koja ce bitno uticati na prirodni habitat tih vrsta, poremecaj veoma osjetljivog balansa u eko-sistemu kanjona, klimatske promjene, migracija stanovnistva, neodrzivost projekta sa ekoloskog ali i sa ekonomskog i socijalnog aspekta. Jedini nacin za podizanje standarda gradjana je u unapredjenje EKO turizma.

Ne zelimo da sumnjamo u izjavi Ministarstva ekonomije da “nije doslo do povrede zakonske regulative Republike Crne Gore”, ali se opravdano pitamo sledece:

– Kako se mogao potpisati Ugovor bez analize uticaja projekta na zivotnu sredinu, sve i ako tu analizu zakonska regulativa nije propisivala kao obaveznu (da li je ili nije?)

– Zasto se prvo nije islo na javnu raspravu vec se ona tek sad najavljuje?

– Zasto se ne objave dokumenti koji se kriju od javnosti vezani za Ugovor?

– Zasto se ne objavi misljenje UNESKO-a kad se vec tvrdi da su kontaktirani?

-Odakle informacija da ce se potopiti 12 km kanjona kada niko to nije potvrdio izlaskom na teren? …

Nema potrebe da Ministarstvo ekonomije pravi poredjenja sa Koloradom, jer Crna Gora nije Amerika, a ni Tara Kolorado. Previse je toga razlicitog za poredjnje dva kanjona i dva svijeta….Svaki posjetilac tu razliku odmah prepozna i Taru odmah stavi ispred Kolorada! Nije svu u dubini, nije ni u ljepoti, ali jeste puno toga u pameti, viziji , strategiji. Crna Gora je prostorno malena ali prelijepa zemlja i nemojmo smanjivati one grandioznosti koje joj je priproda nesebicno podarila. Nemamo pravo na to ni sa moralnog ni sa ekonomskog aspekta. Odavno se deklarisemo kao turisticka zemlja, i za 600 000 stanovnika bila bi i prevelika avantura posle Pive potopiti i Taru.

Dilema kod gradjana: turisticka ili industrijska buducnost, ne postoji.
Svima onima koji pokusavaju nametnuti pricu kako je to posao koji ce nam donijeti prosperitet porucujemo: najbolje za sve u Crnoj Gori je usvajanje Deklaracije o zastiti rijeke Tare! Sve i da se Deklaracija u Skupstini ne usvoji, ostaje nam mogucnost izjasnjavanja gradjana na referendumu.Organizacije koje ucestvuju u akciji “Necu baru, hocu Taru” naci ce rjesenja da gradjanskim akcijama i argumentima odbace svaku mogucnost izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela”.

Imamo boljih rjesenja i dovoljno potencijala da rijesimo sve probleme sa elektricnom energijom.Voljni smo sve ovo dokazati i razvojnim projektima potvrditi – otvoreni za dijalog, ali cvrsti u namjeri da svoje stavove branimo do referenduma. Svako nametanje rjesenja po ovom pitanju protivno volji gradjana bilo bi presedan i opasnost da postanemo kolonija koja nema buducnost. Ne mozemo imati dvojne arsine za slicne probleme. Svako drugacije ponasanje bila bi prevara istih gradjana koji se svakodnevno ubjedjuju u ispravnost Evropskih pravila.

Danas, kada je inicijativa za zastitu kanjona Tare izglasavanjem Deklaracije u Skupstini dovela do takoreci ujedinjenja svih politicki relevantnih snaga Republike Crne Gore (njihovom najavom da ce Deklaracija biti izglasana), postaje, mozda, nevazna polemika oko hronologije dogadjaja u vezi donosenja odluka oko izgradnje “Buk Bijele”. Ostaje jedino vazno da se ovakav nacin razmisljanja usvoji kao princip i strategija razvoja Crne Gore kao zaista Ekoloske drzave, i nauk da se ovakva greska vise nikada ne “potkrade”.

NVO „Most”
Vucedolska BB
84220 Zabljak
Tel: 089/360-010
Mob: 067/227 – 228
e – mail: hits@cg.yu
web – site: www.durmitorcg.com

0 Comments

Submit a Comment