Udruzenje prijatelja Crne Gore u Ceskoj protiv potapanja kanjona Tare

Objavljeno: 21.08.2004, 09:14h

Uvjereni smo da na strani branitelja Tare stoje ne samo ekoloski i moralni, nego i ekonomski argumenti

Uvjereni smo da na strani branitelja Tare stoje ne samo ekoloski i moralni, nego i ekonomski argumenti

Udruzenje prijatelja Crne Gore u Ceskoj protestuje protiv planirane izgradnje HE Buk-Bijela na teritoriji Bosne i Hercegovine. Realizacija tog projekta prouzrokovala bi devastaciju jednog od najboljih dijelova kanjona rijeke Tare na teritoriji Crne Gore. Minimalan profit koji bi Crna Gora ostvarila kad bi njena vlada dozvolila izgradnju hidrocentrale u susjednoj drzavi nikako ne moze opravdati trajno unistenje najveceg i najboljeg kanjona Evrope i drugog po velicini na planeti. Uvjereni smo da na strani branitelja Tare stoje ne samo ekoloski i moralni, nego i ekonomski argumenti. Prirodna lijepota Tare i njene okoline sacinjavaju jedan od najvecih potencijala crnogorske turisticke industrije. Ekonomski potencijal kanjona Tare kao turisticke destinacije mnogostruko nadmasuje kratkorocni dobitak koji bi Crna Gora ostvarila u slucaju njegovog potapanja. Kanjon Tare spada medju najznacajnije bisere prirodne bastine Evrope. Kao takav, ne pripada samo danasnjoj politickoj eliti Crne Gore ili crnogorskim gradjanima, nego svim ljudima svijeta. Njegovo unistenje znacilo bi po prirodnu bastinu Evrope isto sto bi u sferi kulturne bastine znacilo srusenje Praga ili potapanje Venecije zbog trenutnog nedostatka struje.

Stotine hiljada ceskih gradjana su makar jednom boravili u Crnoj Gori kao turisti. Mnogi od njih su posjetili i kanjon Tare sa okolinom. Uz to, izmedju Ceske i Crne Gore postoje mnoge tradicionalne veze. Informacije o planiranoj ekoloskoj katastrofi u Crnoj Gori ce u ceskoj javnosti sigurno imati velikog odjeka.

Udruzenje prijatelja Crne Gore u Ceskoj uspostavilo je saradnju sa crnogorskim organizatorima protesta protiv gradnje HE Buk-Bijela. Nase udruzenje ce u Ceskoj organizovati potpisivanje peticije protiv potapanja kanjona Tare. Takodje cemo pokrenuti informativnu kampanju u glavnim ceskim medijima. Uz to, kontaktirat cemo i mnoge druge organizacije i licnosti ne samo u Ceskoj, nego sirom Evrope i svijeta. Ako ce svi gradjani Crne Gore, njeni prijatelji i ljubitelji prirode sirom svijeta ovako snažno nastave akciju,
Tara je nepobjediva..

Frantisek Sistek
predsjednik Udruzenja prijatelja Crne Gore, Prag, Cesk

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register