„DAN TARE U CRNOJ GORI – CRNA GORA ZA TARU”

Objavljeno: 18.08.2004, 19:02h

Kampanja „Necu baru, hocu Taru”je poprimila najvece razmjere i presla granice Crne Gore poslije 1.000 potpisa gradjana iz cijelog svijeta, 2000 potpisa u Crnoj Gori

Kampanja „Necu baru, hocu Taru”je poprimila najvece razmjere i presla granice Crne Gore poslije 1.000 potpisa gradjana iz cijelog svijeta, 2000 potpisa u Crnoj Gori

Kampanja „Necu baru, hocu Taru”je poprimila najvece razmjere i presla granice Crne Gore poslije 1.000 potpisa gradjana iz cijelog svijeta, 2000 potpisa u Crnoj Gori ,velikog broja pisama, komentara, podrske medjunarodnih organizacija, ekoloskih organizacija, crnogorske dijaspore i citavog javnog mnjenja Crne Gore, kampanja ulazi u fazu u kojoj ce se jasno poruciti svim zagovornicima izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela” da je ogromna vecina gradjana Crne Gore protiv ovog projekta. Nemamo pravo da ponavljamo greske iz proslosti, nemamo pravo da buducim generacijama ostavimo potopljene rijeke, vec da ih netaknute, kao svjetske bisere sacuvamo cijelom svijetu, za ponos svakog gradjanina Crne Gore.

Vise puta je dokazano da hidroelektrane donose ogromne klimatske, migracione, ekonomske, i ekoloske promjene. Primjer Pive je najuverljiviji dokaz da jednom ucinjena steta prirodi, ostaje zauvjek. Sa planovima da i Taru pretvore u baru, ekoloska, a posebno turisticka Crna Gora bi primila takav udarac, koji bi se odrazio i na razvoj i na sve planirane projekte koji treba da obezbjede bolji zivot ljudima u cijeloj Crnoj Gori.

Sigurni smo da nesporni potencijali, kojih Crna Gora ima na pretek, mogu rijesiti sve probleme sa elektricnom energijom i u dalekoj buducnosti, a da se ne poremete svjetski priznati prirodni resursi, koji cine bazu turisticke ponude.

Citava akcija, ovih dana, dobice svoj zavsni izraz, podrskom gradjana cijele Crne Gore, koji ce svojim potpisima pomoci da pripremljena Deklaracija o zastiti rijeke Tare udje u skupstinsku proceduru, sto je prilika da se definitivno, za sva vremena, crnogorsko drustvo opredijeli da Tara dobije vjecnu slobodu. Ocekujemo bezrezervnu podrsku svih gradjana Crne Gore, i posebno isticemo da kampanja nema nikavu politicku pozadinu, i da se radi o cisto profilisanoj gradjanskoj akciji.

Akcija „Dan Tare u Crnoj Gori – Crna Gora za Taru”, istovremeno ce poceti u cetvrtak 19.8.2004. godine u slijedecim crnogorskim opstinama:

Zabljaka -NVO „Most”,
Scepan Polje NVO „Tara” i lokalni splavari
Pluzine – Centar za razvoj Pive i NVO „Tara”
Savnik – Centar za razvoj Pive
Niksica – SOS Telefon Plato ispred robne kuce niksicanka Njegoseva ulica
Tivat – NVO ““Evropski dom” Tivat, na gradskoj rivi PINE ili obala Marsala Tita
Kotor – Anima” – Stari Grad
Bijelo Polje – Ekoloska organizacija „Otpor” i revija Polje – kod Robne kuce
Mojkovac – Nevladino udruzenje „Monigreni” i N.V.O. “ Planinar “ – kod spomenika serdaru Janku Vukoticu
Berane – NVO „Monolit” – korzo i „Djeciji osmjeh” – kod Fontane u Beranama
Podgorica – Ferijalni savez Crne Gore, NVO „Djeciji horizont” – Podgorica, u ulici „Slobode”, Udruzenje roditelja Crne Gore na Visecem mostu, NVO „Tara” – Na uglu Njegoseve i Hercegovacke ulice
Tuzi -Bono Modo centar”
Kolasin – Ferijalni savez
Bar – NVO „Urban struggle” – na barskom setalistu preko puta marine
Pljevlja – NVO Breznica i „Green action”
Rozaje – “Klub Ami”- Rozaje, na Trgu ?
Cetinje -Drustvo prejatelja Cetinja ?
Drustvo Cesko–Crnogorskog prijateljstva iz Praga – centar Praga
Udruzenje gradjana „Plava sfera” – Banja Luka

U ime svih organizacija, NVO „Most”, kao koordinator akcije, poziva gradjane Crne Gore da u cetvrtak, 19.8.2004. ponesu licna dokumenta i u svojim gradovima potpisom podrze akciju za spas rijeke Tare.

Gradjani ce imati i mogucnost da u dnevnom listu „Vijesti”, u cetvrtak, potpisom u posebnom formularu i slanjem istog na adresu NVO „Most”, podrze akciju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register