U Tivtu sve vise onih koji umjesto vojnog roka sluze civilnu sluzbu

by | aug 17, 2004 | Razgovornica | 0 comments

Povecanju mladih Tivcana za civilnom sluzbom posebno je doprinijela kampanja o prigovoru savjesti koji je sprovedena povodom obiljezavanja Medjunarodnog dana prigovora savjesti

Bokeljska udruga prigovora savjesti i Bokeljski centar za toleranciju, kao organizacije koje se bave afirmisanjem prigovora savjesti isticu relativno zadovoljstvo dosadasnjim odnosom javnosti prema ovom institutu i posebno brojem vojnih obaveznika koji se odlucuju za civilno sluzenje vojnog roka. Misljenja smo da bi u cijeloj Crnoj Gori inteteresovanje za za zamjenu vojnog roka civilnom sluzbom u ustanovama i organizacijama od opsteg i javcnog interesa bilo mnogo vece da jos uvijek nijesu na snazi neodgovarajuca rjesenja iz Uredbe o sluzenje vojne obaveze koju je prije gotovo godinu danba izmijenio i dopunio Savjet ministara drzavne zajednice. Narocito je restriktivna lista pravnih lica u kojima se na podrucju Crne Gore obavlja civilna sluzba.Iskljucivo su zastupljene obrazovne, socijalne i zdrastvene ustanove kao i lokalne vatrogasne jedinice.
U Tivtu trenutacno deset lica vrsi civilnu sluzbu u Domu zdravlju, vatrogasnoj jedinici i O.S:”D.Milovic”, odnosno 60% njih je u Domu zdravlja, 30% u vatrogasnoj jedinici i 10% u osnovnoj skoli.

Od ukupnog broja tivatskih prigovaraca savjesti 10% njih na prigovor savjesti pozvalo u decembarskom uputnom roku 2003 godine, 40% u martovskom uputu ove godine odnosno 50% u junskom uputnom roku.

Povecanju mladih Tivcana za civilnom sluzbom posebno je doprinijela kampanja o prigovoru savjesti koji je sprovedena povodom obiljezavanja Medjunarodnog dana prigovora savjesti.

Direktor Bokeljskog centra za toleranciju
Ivan Stanicic

0 Comments

Submit a Comment