'; ?>

Najstarija mapa svemira uskoro na izlozbi

Objavljeno: 30.07.2004, 15:59h

Najstarija mapa svemira bice na jesen prvi put predstavljena javnosti, na izlozbi u muzeju u njemackom gradu Haleu

Najstarija mapa svemira bice na jesen prvi put predstavljena javnosti, na izlozbi u muzeju u njemackom gradu Haleu

Najstarija mapa svemira bice na jesen prvi put predstavljena javnosti, na izlozbi u muzeju u njemackom gradu Haleu. Mapa je pronadjena prije pet godina u Nebri, na istoku Njemacke, na mjestu na kojem se prije 3.600 godina nalazila astronomska obzervatorija. Na mapi, iscrtanoj na bronzanoj podlozi precnika 32 centimetra, nalaze se zlatni reljefi koji predstavljaju Sunce, Mjesec, zvezde, ukljucujuci sazvezdje Plejadu, kao i jedan brod.

Ta mapa bice u centru paznje izlozbe pod nazivom “Iskovano nebo – udaljeni svijet u srcu Evrope prije 3.600 godina”, koja ce od 15. oktobra do 24. aprila 2005. trajati u Regionalnom muzeju u Haleu. “Mapa svemira kljucno je otkrice ne samo za arheologiju, vec i za astronomiju i istoriju religije”, rekao je clan tima koji je restaurirao mapu, arheolog Harald Meler.

Obzervatoriju, skrivenu pod brdascem visokim 252 metra nedaleko od Nebre, pronasla su u julu 1999. dvojica njemackih pljackasa, koji su uhapseni u februaru 2002. u Bazelu, kada su pokusali da prodaju svoj plijen, ukljucujuci djelove mape.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register