Dobri drugari, i to posle svega

by | jul 29, 2004 | Svaštara | 0 comments

Prelazak iz raskida u prijateljstvo vrlo je pipav. Cak iako oboje imaju najbolje namjere, nije uvijek lako za sobom ostaviti sve sto je bilo i bez ikakvih predrasuda poceti prijateljstvo. Ipak, ukoliko ste oboje spremni na izazov, nagrada moze biti izvanredna

Zar zivot ne bi bio sladji kad bi se svi slagali? Kad dodje do bivsih, ogorcenost zbog raskida i osecanje da vam neko odgovara kao osoba, da imate zajednicke teme i da ste proveli lepo vreme zajedno, dovodi do konfuzije u kojoj ne mozete da razlucite svoja pomesana osecanja.

Cudno je sto ste mislili da je taj momak prava stvar za vas. Iako vam on u sustini nece nedostajati, mozda ce to biti njegov nepobitan smisao za humor, njegova lazanja i nacin na koji vas shvata kao osobu. Zurka je gotova, ali da li to znaci da vi treba da zauvek nestanete iz zivota onog drugog?

Prelazak iz raskida u prijateljstvo vrlo je pipav. Cak iako oboje imaju najbolje namere, nije uvek lako za sobom ostaviti sve sto je bilo i bez ikakvih predrasuda zapoceti prijateljstvo. Ipak, ukoliko ste oboje spremni na izazov, nagrada moze biti izvanredna.

Ukoliko vi i vas bivsi zelite da budete prijatelji, ispostujte sledeca pravila:

Prepustite da vreme to resi. Ovakve promene se ne mogu desiti preko noci. Posle raskida, sigurno ce biti nekih stvari koje bi trebalo da se rese, zivot se menja. Jednom paru mogu da prodju i citave godine pre nego sto oboje ustanove da prijateljstvo medju njima moze da funkcionise.

Iskljucite staru plocu. Nemojte dopustiti da vas izludi to sto ostavlja svoje prljave carape na podu? Znate sta? To vise nije vas problem. Ostavite za sobom staro prosudjivanje i nerviranje iz perioda kad ste bili zajedno. Setite se slike koju imate o njemu, svega onog sto vam se kod njega dopada, a ono sto vam se ne svidja, pokusajte da zanemarite.

Zaboravite zamerke. Ukoliko su i vam i dalje stare zamerke na vrh jezika, smesta ih zaboravite. Iako je vas stil da sve iznesete na cistac, ako zelite da bivseg zadrzite kao prijatelja, radite na tome da postanete tolerantniji i da prestanete da mu zamerate sto ste ranije, bez preteranog uzdrzavanja, cinili.

Postavite jasne granice. Da li ste potpuno sigurni da ste spremni da budete s bivsim prijatelj i samo prijatelj? Tanka je granica i mozda to sto zelite da budete u njegovom prisustvu nije nista drugo do tajna ceznja da raspirite stari plamen ili ocekujete da imate ulogu u njegovom zivotu na osnovu starih dobrih vremena? Ako je to tako, stanite odmah. Jos nije vreme da zasnivate prijateljstvo ukoliko kod jednog ili drugog postoje romanticna osecanja. Pozelite jedno drugom sve najbolje i pokusajte da vodite zasebne zivote sve dok ne ocvrsnete i ne budite spremni samo za prijateljstvo.

Odbacite ljubomoru. Niko od vas ne ocekuje da volite devojku sa kojom je vas bivsi sada, ali postujte njihovu vezu i budite bar ljubazni. Iako bi malo ljubomore bilo nista drugo do prirodna reakcija, nemojte veceru za cetvoro da pretvorite u hladan i bezukusan obrok. Sprecite ljubomoru i budite prijatni. Osim toga, setite se, ona sad treba da se bavi njegovim losim navikama kao sto su one prljave carape na podu.

Ponudite mu pomirenje. Oprostite sebi i njemu sva ona neslaganja i uvrede. Sve je to proslost. To nije lako, ali mudroscu, strpljenjem i paznjom, mozete da mu pozelite dobrodoslicu u krug svojih bliskih prijatelja. Kao sto govore stare pesme: “Stvarajmo nova prijateljstva i cuvajmo stara. Prvo je srebro, a drugo zlato.”

0 Comments

Submit a Comment