Crna Gora treba da zadrzi euro

Objavljeno: 25.07.2004, 13:39h

Crna Gora treba da zadrzi euro, jer bi, ukoliko bi sada uvela nacionalnu valutu, jedan dio transakcija i dalje bio u stranoj valuti, sto bi uslovilo rast sive ekonomije i smanjilo poreske prihode, ocijenio je glavni ekonomista Centralne banke Nikola Fabris. “Nesumnjivo je da je u slucaju Crne Gore euro donio odredjene koristi, ali i odredjene probleme”

Crna Gora treba da zadrzi euro, jer bi, ukoliko bi sada uvela nacionalnu valutu, jedan dio transakcija i dalje bio u stranoj valuti, sto bi uslovilo rast sive ekonomije i smanjilo poreske prihode, ocijenio je glavni ekonomista Centralne banke Nikola Fabris.

Ekonomski rast euro zone prosle godine bio je tek 0,4 odsto, a povecana je i nezaposlenost, dok je u Velikoj Britaniji koja nije prihvatila zajednicku valutu, zabiljezen rast od dva procenta. Fabris nezaposlenost vidi kao posledicu jacanja eura u odnosu na americki dolar, sto je smanjilo konkurentnost zemalja Evropske monetarne unije. Kao koristi od uvodjenja eura u euro zoni, Fabris navodi izjednacavanje cijena, nisku inflaciju i smanjenje troskova.

“Nesumnjivo je da je u slucaju Crne Gore euro donio odredjene koristi, ali i odredjene probleme. Koristi se ogledaju u kontinuiranom opadanju stope inflacije, privreda je dobila cvrstu valutu i mogucnost da stabilno planira svoje poslovanje, dok su banke dobile mogucnost da izbjegnu rizik stalnih promjena kurseva”, rekao je Fabris Televiziji Crne Gore.

On je naveo da je euro donio nevolje Crnoj Gori kada je inflacija bila visa od one u Evropskoj monetarnoj uniji, zbog cega je imala nesto vise kamatne stope i ocijenio da ce uz nizu inflaciju taj problem nestati.

“Problem koji se moze javiti je da, ukoliko postoji kontinuirano visok nivo spoljno trgovinskog deficita, moze nam prijetiti opasnost da dodje do odliva eura, odnosno mozemo doci u situaciju da kolicina novca u opticaju ne bude dovoljna za obavljanje svih transakcija, posto ne postoji mogucnost da Centralna banka ili neka druga institucija, emisijom novca nadoknadi nedostajuci novac”, upozorio je Fabris.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply