Ako se ne ukine cenzus opozicija bi mogla da ugrozi referendum

Objavljeno: 25.07.2004, 12:35h

Ukoliko bi vladajuca crnogorska koalicija zeljela da izbjegne eventualni bojkot referenduma od strane opozicije, morala bi pristupiti izmjeni zakona koji regulise to pitanje, rekao je sudija Suda SiCG Blagota Mitric. “Politicka i fakticka cinjenica je da ukoliko glasaci opozicije bojkotuju referendum, onda tesko da bi se cenzus ispunio i on ne bi uspio”, rekao je Mitric agenciji Mina, komentarisuci da li bi vlast i opozicija morale prije referenduma da dogovore uslove njegovog odrzavanja

Ukoliko bi vladajuca crnogorska koalicija zeljela da izbjegne eventualni bojkot referenduma od strane opozicije, morala bi pristupiti izmjeni zakona koji regulise to pitanje, rekao je sudija Suda SiCG Blagota Mitric. “Politicka i fakticka cinjenica je da ukoliko glasaci opozicije bojkotuju referendum, onda tesko da bi se cenzus ispunio i on ne bi uspio”, rekao je Mitric agenciji Mina, komentarisuci da li bi vlast i opozicija morale prije referenduma da dogovore uslove njegovog odrzavanja.

Prema postojecem Zakonu o referendumu koji je usvojen 2001. godine, na njega je potrebno da izadje vecina od ukupnog broja gradjana koji imaju pravo na izjasnjavanje, odnosno 50 odsto plus jedan upisanih. To znaci da bi validnost referenduma, ukoliko bi bio organizovan, mogao da ugrozi eventualni bojkot opozicije.

“Politicka i fakticka cinjenica je da ukoliko glasaci opozicije bojkotuju referendum, onda tesko da bi se cenzus ispunio i on ne bi uspio”, rekao je Mitric agenciji Mina, komentarisuci da li bi vlast i opozicija morale prije referenduma da dogovore uslove njegovog odrzavanja.

On je naglasio da u Crnoj Gori postoji klasicna pat pozicija u odnosima vlasti i opozicije i ocijenio da su mali izgledi da se u pogledu referenduma postigne politicki dogovor sa opozicijom.
“Onda vladajuca koalicija, s obzirom na to da ima vecinu, mora pribjeci rjesenju promjene zakona, koje nimalo nije nepopularno. Ne mozemo gradjane natjerati da glasaju. Onaj ko je zainteresovan za drzavu, taj ce da izadje i da glasa za ili protiv”, rekao je Mitric.

On je naglasio da nije pristalica mijenjanja pravila prije pocetka ili tokom igre, ocjenjujuci da Brisel na takvu mogucnost ne bi gledao blagonaklono i zbog toga sto je za odrzavanje drzavne zajednice.

“Ali, nuzda zakon mijenja i to se mora razrijesiti. Ne mozemo vise biti u pat poziciji, hocemo li biti u drzavnoj zajednici ili cemo biti samostalna drzava. To mora da se razrijesi, na bilo koji nacin”, naveo je Mitric.

On je rekao da praksa vecine evropskih zemalja ne predvidja cenzus o potrebi da na referendum izadje polovina upisanih biraca i kao karakteristican primjer naveo Francusku koja uopste ne predvidja cenzuse.

“Imamo i najnoviji primjer i iz Srbije, kao najblizeg okruzenja. Oni zbog cenzusa tri puta nijesu mogli da izaberu predsjednika, pa su ga ukunuli i cetvrti put dobili predsjednika”, naznacio je Mitric.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanovic rekao je u cetvrtak da ne strahuje od bojkota referenduma od opozicije, dok je premijer Milo DJukanovic juce kazao da bi opozicija, prije svake odluke o referendumu trebalo da se vrati u Skupstinu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply