Karadzic i Mladic devet godina van domasaja pravde

Objavljeno: 23.07.2004, 13:57h

U nedjelju, 25. jula, navrsava se devet godina od kada je Tribunal u Hagu podigao optuznice protiv bivseg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadzica i bivseg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladica koji su i danas u bjekstvu

U nedjelju, 25. jula, navrsava se devet godina od kada je Tribunal u Hagu podigao optuznice protiv bivseg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadzica i bivseg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladica koji su i danas u bjekstvu.

Sve vrijeme rata u BiH Karadzic je bio lider bosanskih Srba i zajedno sa ratnim komandantom Ratkom Mladicem kreator ratnih operacija. Prvu optuznicu protiv njih Tribunal u Hagu podigao je 25. jula 1995. za genocid, ratne zlocine i zlocine protiv covjecnosti. Cetiri mjeseca kasnije Haski tribunal podigao je drugu optuznicu za zlocine u Srebrenici, koja Karadzica i Mladica tereti za genocid i zlocine protiv covjecnosti, nakon sto je VRS zauzela taj grad.

Optuznice protiv Karadzica i Mladica razdvojene su 14. oktobra 2002. kada je Tribunal otpecatio izmijenjenu i dopunjenu optuznicu protiv Karadzica koja ga tereti za genocid, saucesnistvo u genocidu nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH i druge zlocine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register