Crna Gora ne moze biti natjerana na neposredne izbore

Objavljeno: 21.07.2004, 11:55h

Ni Brisel ni Beograd ne mogu natjerati crnogorsku vlast da prihvati neposredne izbore za parlament drzavne zajednice, ako ih ona nece, rekao je danas direktor podgorickog Centra za demokratiju i ljudska prava Srdjan Darmanovic za “Vijesti”. On je objasnio da vladajuca koalicija ima barem dva rizicna, ali vrlo neprijatna nacina za Beograd i Brisel, ukoliko bi bila odlucna da ih primijeni u prevazilazenju tog problema

Ni Brisel ni Beograd ne mogu natjerati crnogorsku vlast da prihvati neposredne izbore za parlament drzavne zajednice, ako ih ona nece, rekao je danas direktor podgorickog Centra za demokratiju i ljudska prava Srdjan Darmanovic za “Vijesti”.

On je podsjtio da organizovanje izbora za Skupstinu Unije, najkasnije u februaru 2005, jeste pravna obaveza, ali i napomenuo da je “realnost cesto jaca, pogotovo ako je vezana za jednu nedefinisanu zajednicu”.

Kako prenosi agencija Mina, Darmanovic je objasnio da crnogorska vladajuca koalicija ima barem dva rizicna, ali vrlo neprijatna nacina za Beograd i Brisel, ukoliko bi bila odlucna da ih primijeni u prevazilazenju tog problema.

“Jedan je da ne usvoji ili uopste ne stavi na dnevni red zakon o izborima za parlament unije, bez koga izbori ne mogu biti odrzani. To bi bila demonstracija politicke volje suverenog organa da jednostavno ne zeli odrzavanje tih izbora u Crnoj Gori, prije nego sto bude razrijeseno drzavno pitanje”, kazao je Darmanovic.

Druga mogucnost je, prema njegovim rijecima, da vladajuca koalicija, ako bi raznim pritiscima bila prinudjena da taj zakon izglasa, odluci da ne izadje na neposredne izbore. “Da jednostavno poruci Beogradu i Briselu da ih smatra potpuno nelogicnim, pa narednu godinu do referenduma vladajte kao sto ste vladali pod Slobodanom Milosevicem, protivno volji vecinske Crne Gore, sto bi znacilo da u Beogradu ponovo predstavnici demokratske vlade prihvate da vladaju manjinom u Crnoj Gori”, pojasnio je Darmanovic.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register