Baret porucio politicarima da prestanu da pricaju samo o referendumu

Objavljeno: 21.07.2004, 11:27h

Sef delegacije Evropske komisije u SiCG Dzefri Baret rekao je crnogorskim politicarima da je iz Evropske komisije nedavno ponovljeno da Crna Gora ima pravo na referendum, ali da oni ne treba samo o tome da pricaju, jer to nece pomoci drzavi da napreduje ka evropskim integracijama. Baret je rekao da Evropska unija nema nacina da sprijeci referendum pre 2006. godine, kada je predvidjen Ustavnom poveljom, ali da je referendum “nesigurno orudje koje je veoma nepredvidivo”

Sef delegacije Evropske komisije u SiCG Dzefri Baret rekao je crnogorskim politicarima da je iz Evropske komisije nedavno ponovljeno da Crna Gora ima pravo na referendum, ali da oni ne treba samo o tome da pricaju, jer to nece pomoci drzavi da napreduje ka evropskim integracijama. “Mogucnost referenduma i dalje postoji i mozete je iskoristiti, ali ne pricajte o njoj sve vrijeme jer vam to nece pomoci da idete naprijed”, rekao je Baret u intervjuu “Vijestima”. On je kazao da je “to bila jasna poruka nedavnog sastanka u Podgorici”, kome je prisustvovao direktor Direktorata Evropske komisije za Zapadni Balkan Rajnhard Pribe.

Baret je rekao da Evropska unija nema nacina da sprijeci referendum pre 2006. godine, kada je predvidjen Ustavnom poveljom, ali da je referendum “nesigurno orudje koje je veoma nepredvidivo”, jer bi nastao “ozbiljan problem” ukoliko bi cjelokupna drzavna politika bila zasnovana na sumnjivom orudju.

“Pogledajte ishod posljednjeg istrazivanja javnog mnjenja, sasvim je jasno da 50 odsto stanovnistva zeli da vidi Crnu Goru u drzavnoj zajednici. Ako ulozite svu energiju u spekulacije o mogucem referendumu ciji ishod ne mozete pretpostaviti, rekao bih da je to negativan pristup”, kazao je Baret.

Na pitanje da li EU uvidja da je Unija Srbije i Crne Gore neodrziva i da li ce nastaviti da insistira na njenom opstanku, on je ponovio da EU, i dalje, vidi drzavnu zajednicu kao “najbolju politicku konfiguraciju”, i pored svih problema koje ima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register