Vucinic: Nema razloga za zebnju ekologa

Objavljeno: 19.07.2004, 10:45h

U toku je izrada elaborata o procjeni uticaja izgradnje HE “Buk Bijela” na zivotnu sredinu Crne Gore. Konacnu odluku Ministarstvo ce donijeti na osnovu rezultata strucnih i javnih rasprava uz ucesce predstavnika UNESKO, rekao je ministar zastite zivotne sredine i uredjenja prostora Boro Vucinic. Vucinic je ocijenio za “Pobjedu” da nema razloga za pretjeranu brigu jednog broja gradjana i NVO za ocuvanje prirodnih vrijednosti kakva je kanjon Tare, jer tek slijedi postupak koji ce odgovoriti na dileme u javnosti

Sporazum Crne Gore i Republike Srpske, o zajednickoj izgradnji hidroenergetskog sistema Buk Bijela na Drini izazvao je brojne polemike u crnogorskoj javnosti.

Ekoloske nevladine organizacije odrzale su vise protesta za spas rijeke Tare i njenog kanjona, ciji bi najljepsi dio bio potopljen izgradnjom Buk Bijele. Ekolozi i brojni domaci i strani strucnjaci smatraju da je smanjenje energetskog deficita koje bi ostvarila Crna Gora prilicno klimavo ekonomsko opravdanje, s obzirom na stetu koju bi izgradnja HE nanijela kanjonu Tare, koji se nalazi pod zastitom UNESKO.

Ministar zastite zivotne sredine i uredjenja prostora Boro Vucinic, ocijenio je za “Pobjedu” da je, sa aspekta ovog ministarstva, preuranjeno davati bilo kakve ocjene i saopstavati vidjenje moguce izgradnje ove hidroelektrane. On je ocijenio da nema razloga za pretjeranu brigu jednog broja gradjana i NVO za ocuvanje prirodnih vrijednosti kakva je kanjon Tare, jer tek slijedi postupak koji ce odgovoriti na dileme u javnosti.

Vucinic navodi da je Bosna i Hercegovina prosle godine inovirala Zakon o zastiti okolisa i ugradila direktive vezane za obavjestavanje o prekogranicnom uticaju.

Imajuci u vidu da se u ovom slucaju akumulacija prostire dolinom Drine do Scepan Polja, to prakticno znaci da do izgradnje Buk Bijele ne moze doci a da se ne izjasne nadlezni u Crnoj Gori, istice Vucinic. Po njegovim rijecima, sektor za uredjenje prostora, gradjevinarstvo i ekologiju dobio je zadatak da u sto kracem periodu dostavi ministarstvu elaborat o procjeni uticaja zahvata na zivotnu sredinu. Vucinic kaze da ce Ministarstvo zastite zivotne sredine i uredjenja prostora, u postupku izjasnjavanja, organizovati rasprave, i strucnu, i javnu, pa ce svoje misljenje moci da iznese i lokalno stanovnistvo.

Ministarstevo ce se angazovati da obezbijedi ucesce predstavnika UNESKO prilikom procjenjivanja da li postojeci status zastite Tare moze izdrzati projektom predvidjene promjene.

Po rijecima Vucinica, na osnovu svih misljenja donijece se odluka o “davanju saglasnosti na Studiju uticaja izgradnje HE Buk Bijela na zivotnu sredinu u Crnoj Gori”. On podsjeca da je, prema Ustavu Crne Gore, svako duzan da cuva i unapredjuje, a drzava i da stiti zivotnu sredinu. U tom smislu je i slobodno preduzetnistvo ograniceno zastitom zivotne sredine i, za razliku od ranijeg perioda, kada su ekonomski efekti imali prevagu nad ekoloskim, sada su u istoj ravni, kazao je Vucinic.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register