Gospodine Rakovicu,

Objavljeno: 14.07.2004, 22:49h

Vec nekoliko puta ste se u vasim polemikama po raznim forumima pozivali na treci Njutnov zakon, akcije i reakcije u politici. U izvjesnoj mjeri ste u pravu

Vec nekoliko puta ste se u vasim polemikama po raznim forumima pozivali na treci Njutnov zakon, akcije i reakcije u politici. U izvjesnoj mjeri ste u pravu. On postoji donekle i ponedje, koliko egzaktnosti moze biti u drstvenim zakonitostima. Jedna vazna stvar vam je promakla: taj zakon ne bira strane po etnickom kriteriju.

Za ime Boga, i opet ne mogu da utvrdim da li imate sofisticiran smisao za humor, sa tankim slojem ironije kad tvrdite da Crnogorstvo svojom agresivnoscu ide u prilog Srpstvu, ili govorite ozbiljno. Crnogorstvo je agresivno, a Srpstvo u Crnoj Gori nije. Ne znam da li postoji neki sretnik koji je bio u komi posljednjih petnaest godina i nedavno se uspio probuditi, da bi povjerovao u ovu tvrdnju. Treba li krenuti od Milosevicevog vremena i njegovih marioneta u CG, od skupova u kojima se prijetilo okolnim narodima, domacim “izdajnicima” i cijelim religijama, o srpskim dobrovoljcima po Bosni i oko Dubrovnika o njihovoj bar podrsci, ako ne i ucestvovanju u etnickim ciscenjima. Nastaviti sa politickim govorima Rista Radovica, kletvama upucenim jednom narodu, Arkanu u cetinjskom manastiru, cijevima topova armije okrenute prema Cetinju, negiranja i ponizavanja apsolutno svega sto nema srpski atribut u Crnoj Gori, ukljucujuci i vase komentare, …

Gospodine Rakovicu, jedan znameniti srpski knjizevnik je lamentirao da Srpstvo nema dovoljni asimilatorskih kapaciteta prema okolnim narodima. Jasno, nije mu ni na kraj pameti bio veci problem. Srpstvo, ili tacnije srpski establishment, kultura nemaju kapacitet za harmonican suzivot sa okolnim narodima i religijama. Dokaz je srpska istorija od oslobodjenja od Turaka nadalje. Ona je prozeta brutalnim, morbidnim i krvavim obracunima. Netolerancija prema crnogorskoj drzavi i naciji je samo manji fragment u cijeloj slici.

Crnogorcima su Srbi etnicki najblizi narod. Medjutim, racionalno gledano Crnoj Gori su od Srbije dolazili ratovi, okupacije, izolacija i los zivot, specificno 1918, period izmedju dva sv. Rata i novija istorija od Milosevica naovamo. Dakle, da bi Srpstvo bilo uistinu atraktivno potrebno je mnogo vise od rock koncerata, ma koliko Crnogorci izgorese za rock-om. Atraktivna nacija moze biti ona koja ima renome u svijetu, koja ima visok zivotni standard, ili koja ima rastuci standard poput zemalja koje su nedavno usle u EU, … Ne sigurno ona koja je u zacelju ekonomske razvijenosti u Evropi, gdje su ratni zlocinci predmet obozavanja, gdje i u skoro vrijeme narasta netrpeljivost prema manjinama (vidjeti nedavni komentar Geoffrey Barrett) i koja pri tome ima bahato patronski odnos prema drzavi CG i njenom kulturnom nasljedju.

Da u istom e-mailu dodam i komentar o generalu Lewis-u MacKenzie-ju. Vjerovatno, najcitiraniji strani politicar/oficir od strane ekstremnih srpskih nacionalista. Omiljen svakako. U jednoj knjizi cijeg se naslova i autora mogu podsjetiti uz zrtvu slobodnog vremena, tvrdi se da je generala MacKenzija finansirao srpski lobby iz Sj. Amerika. Mislim da se org. zove Serb(ian) Net ili slicno. Vjerujem da vi znate za njih. MacKenzie je priznao da je pare dobijao, ali je porekao da je znao da dolazi od njih. Dakle, sasvim je moguce da su i druge strane imale svoje ljude po svijetu koji nijesu znali odakle im pare stizu, sretnici. Poenta je da gen. MacKenzie nije imao kredibilitet da arbitrira po bivsoj Jugoslaviji i komentari mu nemaju tezinu zbog pristrasnosti.

Pozdrav

Marko Martinovic

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register