Otvoreno pismo Aleksandru Tijaniću

by | jul 8, 2004 | Razgovornica | 0 comments

Poštovani gospodine Tijaniću,\r\n\r\nmoramo već na početku ovog pisma da izrazimo našu duboku zabrinutost zbog same činjenice da na pismo Vama trošimo naše lično vreme, ali smatrajući se aktivistima civilnog društva, smatramo taj čin našom moralnom obavezom

Poštovani gospodine Tijaniću,

moramo već na početku ovog pisma da izrazimo našu duboku zabrinutost zbog same činjenice da na pismo Vama trošimo naše lično vreme, ali smatrajući se aktivistima civilnog društva, smatramo taj čin našom moralnom obavezom. Naime, već nekoliko puta bili smo neprijatno iznenađeni komentarima koje ste iznosili u javnosti, a posebno smo zgroženi nedavnim napadima na Biljanu Kovačević Vučo, direktorku YUKOM-a iznetim u dnevnom listu Kurir od 1.jula ove godine, a zatim i u nekoliko navrata kasnije.

S obzirom na to da Vas smatramo nedostojnim političkim protivnikom, sa kojim je nemoguće voditi bilo kakvu diskusiju na civilizovanom nivou, rešili smo da se ovom prilikom izmestimo iz obrasca koji promovišemo i da, veoma teška srca, pokušamo da Vam na Vaš način saopštimo šta želimo i šta mislimo.

Prvo, veoma smo povređeni zbog napada na Biljanu Kovačević Vučo, koju smatramo političkom i ideološkom drugaricom, ženom koja je odlučila da, za razliku od Vas na ovom prostoru nešto promeni i učini boljim. Međutim, kako u Srbiji sve ima svoje ali, tako se i napori Biljane Kovačević Vučo i njoj politički sličnih/bliskih osoba stalno obeshrabruju i poništavaju, upravo od strane takvih kao što ste Vi.

Gospodine Tijaniću, zaista je veoma teško gledati državnu televiziju i znati da ste Vi njen generalni direktor. Ako ste već naglasili da nemate vremena za staricu koja je izgubila mesečnicu kad je umro Tito, ni mi nemamo snage da gledamo slušamo Vas, koji ste uveliko ušli u godine u kojima Vas, sasvim očigledno, muče problemi prostate i impotencije! Zato je mnogo bolje da preispitate odakle govorite to što govorite: iz realne političke potrebe ili iz prljave mašte.

Takođe, veoma smo iznenađeni Vašim poznavanjem funkcionisanja javnih kuća: kako znate da osoblje ne bira klijentelu? Vašim dosadašnjim nastupima u javnosti zaista ne odajete osobu koja se o prostituciji informiše preko knjiga ili informativnih lifleta nevladinih organizacija. Ili možemo da očekujemo neku novu žrtvu trgovine ženama koja će da progovori i da na spisak stavi i Vaše ime?

Gospodine Tijaniću, smatramo da je vreme jeftine demagogije prošlo. To što koristite argumente u kojima plakanje na svadbama povezujete sa kriminalom i Srbiju sa rodom (!?), veoma jasno govori o stepenu Vašeg nacionalizma. Ne bi nas interesovao Vaš nacionalizam, da niste na poziciji na kojoj ste- direktor RTS-a.

Nažalost, pozicija direktora nije jedina koju zloupotrebljavate. Domaćoj i svetskoj javnosti pokazujete koliko se Srbija nije promenila: mačisti, seksisti, diskriminatori i dalje mogu da budu na visokim pozicijama, pa čak i kao direktori državnih televizija.

Naša preporuka je: Aleksandre Tijaniću, ako već ne možete da se izborite sa svojim ličnim problemima, strahovima i frustracijama nemojte da napadate druge. Vaš karakter skandaloznog zabavljača trajaće jedno leto i otići u zaborav. Kada već paradirate svojom muškošću i muževnošću u najpatrijahalnijim okvirima ovih pojmova, budite za toliko džentlmen i dajte javno izvinjenje Biljani Kovačević Vučo i svim ostalim ženama koje ste napadali proteklih meseci.
Takođe, tokom godišnjeg odmora pošetajte do biblioteke i pročitajte neki bonton ili nešto od feminističke literature, možda od jeseni budete malo obazriviji prema svom okruženju i ljudima sa kojima živite.

Aktivisti i aktivistkinje Queeria, grupe za LGBT prava
8.jul 2004
Beograd

0 Comments

Submit a Comment