O drzavnim simbolima

by | jul 7, 2004 | Razgovornica | 0 comments

Akademska alternativa sa interesovanjem prati rasomonijadu, koju oko drzavnih simbola Crne Gore tvore avanturisticki duhovi DPS-SDP-a.Ta interesna politicka skupina se ponasa i u ovom slucaju krajnje neozbiljno i istorijski nezrelo

Akademska alternativa sa interesovanjem prati rasomonijadu, koju oko drzavnih simbola Crne Gore tvore avanturisticki duhovi DPS-SDP-a.Ta interesna politicka skupina se ponasa i u ovom slucaju krajnje neozbiljno i istorijski nezrelo. Mjereci istorijsko trajanje naroda i drzave iskljucivo prema njihovom ucescu u vlasti, oni grade diletantski koncept drzavnih simbola ciji ce rok upotrebe biti najduze do prvih sledecih slobodnih i demokratskih izbora. Iz estetskih, politickih, kulturnih i istorijskih razloga svaka nova vlast ce biti prinudjena da skine sa lica Crne Gore ovakvu smjesu politikantskih interesa, infantilnosti i neznanja.

Kada su socijaldemokrate predlozili da se sa grba Crne Gore, iz kandzi dvoglavog orla izuzme skiptar sa krstom, bili smo uvjereni da ce na njihovo mjesto useliti istorijski srp i drevni cekic. Kada su socijaldemokrate predlozile da se iznad glava dvoglavog orla izuzme kruna, bili smo sigurni da ce na glavama gologlavog orla osvanuti dvije kape. Pretpostavljali smo da ce se na lijevoj strani naci policijska, a na desnoj glavi sicilijanska kapa, sto bi bio upotpunjen simbol dualizma aktuelne crnogorske vlasti.

O saglasnosti predlozenog dana drzavnosti Crne Gore i predlozene zastave ne treba osobito trositi vrijeme. Ono ce se samo pobrinuti da svakoj neozbiljnosti nadje odgovarajuce mjesto. Izgleda zacudjujuce da su socijaldemokrate zaboravile da na vrhu crvene zastave koju predlazu, iznad monarhistickog grba, izvezu krilaticu “ Proleteri svih zemalja ujedinite se “. Ostaje sumnja da SDP u posljednje vrijeme potiskuje najznacajniji dio svoje politicke tradicije i uvjerenja.
Zato Akademska alternativa upozorava aktuelnu crnogorsku vlast, da joj se mogu desiti prilicne neprijatnosti vec na sledecoj proslavi 13 jula. Tesko je zamisliti da ce se pod monarhistickom zastavom naci oni koji su se borili protiv monarhije, a da ce se uz njih naci oni koji su kao “novi kapitalisti” oteli sva bogastva od ”crnogorskih radnika ,seljaka i postene inteligencije “ kao zagovornici rigidnog kapitalizma. Kojim rijecima ce se predstavnici vlasti obratiti borcima NOR-a, koji su se upravo borili za “eksproprijaciju eksproprijatora “ sa proleterskim barjakom u rukama? Shodno dosadasnjoj praksi, pretpostavljamo da ce pricati o uvecanju penzija.

Akademska alternativa predlaze da koalicija SDP-DPS povuce svoje predloge drzavnih simbola Crne Gore, jer su nedvosmisleno pokazali da nisu dorasli tom vrlo ozbiljnom i odgovornom zadatku. Ocekujemo da tom poslu pristupi neko ko ima neuporedivo vise znanja, demokratskog i kulturnog kapaciteta.

NVO Akademska alternativa

0 Comments

Submit a Comment