Obavjestajne sluzbe prate 300 militanata

Objavljeno: 05.07.2004, 23:05h

U dzamijama i prostorijama muslimanskih dobrotvornih drustava u BiH, americke i evropske obavjestajne sluzbe vode tajni rat protiv terorizma, prateci vise od 300 osumnjicenih islamskih militanata, zatvarajuci ona drustva i organizacije koje ih finansiraju, pise americka novinska agencija Asosiejtid pres. AP navodi da stotine CIA i vojnih obavjestajnih agenata rade u dobro obezbjedjenom kompleksu koji se nalazi u sarajevskom predgradju Butmir, odakle provode akcije ciji cilj je neutralisanje terorista i njihove mreze podrske. Citav tekst

U dzamijama i prostorijama muslimanskih dobrotvornih drustava u BiH, americke i evropske obavjestajne sluzbe vode tajni rat protiv terorizma, prateci vise od 300 osumnjicenih islamskih militanata, zatvarajuci ona drustva i organizacije koje ih finansiraju, pise americka novinska agencija Asosiejtid pres. AP navodi da stotine CIA i vojnih obavjestajnih agenata rade u dobro obezbjedjenom kompleksu koji se nalazi u sarajevskom predgradju Butmir, odakle provode akcije ciji cilj je neutralisanje terorista i njihove mreze podrske. Citav tekst

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

U dzamijama i prostorijama muslimanskih dobrotvornih drustava u BiH, americke i evropske obavjestajne sluzbe vode tajni rat protiv terorizma, prateci vise od 300 osumnjicenih islamskih militanata

Piše: Asosiejtid pres

U dzamijama i prostorijama muslimanskih dobrotvornih drustava u BiH, americke i evropske obavjestajne sluzbe vode tajni rat protiv terorizma, prateci vise od 300 osumnjicenih islamskih militanata, zatvarajuci ona drustva i organizacije koje ih finansiraju, pise americka novinska agencija Asosiejtid pres.

AP navodi da stotine CIA i vojnih obavjestajnih agenata rade u dobro obezbjedjenom kompleksu koji se nalazi u sarajevskom predgradju Butmir, odakle provode akcije ciji cilj je neutralisanje terorista i njihove mreze podrske.

Pukovnik Stiven Tomas, komandant njemacko-italijanskog kontingenta NATO snaga, u izjavi AP-u opisuje BiH kao “zemlju u tranzitu i skloniste za islamske ekstremiste”.

Potpukovnik Dzulijan Bauer kaze: “Na oprezu smo, jer je BiH potencijalno skloniste terorista”.

Zvanicnik jedne evropske obavjestajne agencije koji je stacioniran u BiH izjavio je AP-u da je takozvani nevidljivi rat protiv teorizma stvarna borba protiv “losih momaka”.

ISTRAGA:

Skoro deset godina nakon gradjanskog rata koji je opustosio ovu drzavu, u BiH jos uvijek nema prave primjene zakona u domacem pravosudju.

BiH je za sada postedjena napada slicnih onima u Istanbulu i Madridu, ali samo zato sto sto u BiH nema atraktivnih meta. Naime, americki drzavljani u BiH su uglavnom pripadnici NATO snaga koji su veoma dobro naoruzani i na stalnom oprezu, a strane ambasade su izuzetno dobro cuvane i obezbjedjene.

Prema istrazivanju americke novinske agencije AP, povezanost BiH i svjetskog terorizma ogleda se u sljedecem: saradnici Osame bin Ladena su obucavali bosanske muslimane u ratu protiv bosanskih Srba tokom devedesetih, medju njima je bio i Abdulaziz Isa Abdul-Mohsin al-Moqrin, vodja saudijske Al Kaide koji je ubijen 18. juna nakon sto je njegova grupa preuzela odgovornost za odrubljivanje glave Amerikancu Polu Dzonsonu Junioru.

Oko 300 Arapa iz drugih islamskih zemalja bili su medju 700 mudzahedina koji su se tokom gradjanskog rata borili u BiH na strani muslimana.

Pozivajuci se na izjavu jednog zvanicnika u BiH, AP navodi da najmanje njih 300 ima veoma sumnjivo porijeklo i da se nalaze pod istragom.

AP navodi i to da BiH jos ima aktivnu ulogu u regrutovanju terorista.

MUDZAHEDINSKI KAMP U BiH:

Americka agencija pise da je imala priliku da vidi video-traku na kojoj se nalazi snimak mudzahedinskog kampa za obucavanje u Bosni, scene ulicne borbe, scene na kojima se nalaze srpski lesevi. Na snimku se nalazi i radikalni muslimanski svestenik koji velica bombase samoubice.

Na video-traci koja traje nesto manje od dva sata, AP navodi da je njegova ekipa imala priliku da vidi scene koje datiraju jos iz rata u Bosni, ali i nove snimke.

“Stariji snimci su pomijesani sa novim, skorasnjim snimcima na kojima se jasno vidi islamski svestenik Abu Hamza al-Masri koji velica bombase samoubice i poziva na prekid svih veza sa zapadnom civilizacijom”, navodi AP. Glen Jenvi, Britanac koji radi za strane vlade, kaze da je traku dobio od Abu Hamze al Masrija, koji se trenutno nalazi u SAD nakon sto ga je izrucila Britanija zbog optuzbi za terorizam. Jenvi kaze da je informacije o Al Masriju dao antiteroristickoj jedinici Skotland jarda.

FINANSIRANJE TERORISTA:

AP istice da fiktivna muslimanska dobrotvorna udruzenja u BiH prikupljaju milione dolara kojima se finansiraju teroristi, uprkos naporima da se ova drustva zatvore.

“I dok su domace vlasti zatvorile Al Furqan, Al Haramain i bosanski ogranak Taibah International, vlasti kazu da nema informacija gdje je nestao novac koji je navodno prikupljan za siromasne muslimane”, navodi AP.

“Iako je Bosna i Hercegovina relativno savremena drzava, njena povezanost sa radikalnim islamom datira jos prije napada na Svjetski trgovinski centar 2001. godine. Stotine mudzahedina koji su se tokom gradjanskog rata borili na strani bosanskih muslimana, otisli su na druga ratista poput Kasmira, Cecenije i drugih”, pise AP.
Agencija dalje navodi da je jedan dio njih ostao u BiH gdje se pomijesao sa lokalnim stanovnistvom koje je prihvatilo pokret Vehabija karakteristican za sve sljedbenike Osame bin Ladena.
Njih budno prate predstavnici medjunarodnih mirovnih snaga, te lokalna i medjunarodna policija.

AP pise da zvanicnici ne zele da komentarisu detalje o operacijama koje sprovode agenti CIA i vojni obavjestajci, ali da zvanicnik jedne evropske obavjestajne agencije koji se nalazi u Bosni kaze da ce Amerikanci upravo zbog toga ostati u BiH u relativno velikom broju, cak i onda kada se zvanicno okonca njihov mandat NATO, tj. kada dodje EUFOR.

“Jedan drugi zvanicnik kaze da agenti placaju dousnicima odredjene sume novca, a oni im zauzvrat daju detalje i informacije o sumnjivim licima i njihovim aktivnostima”, navodi AP.

Prikriveni spijuni

AP navodi da je jedan od prikrivenih spijuna koji je izazvao najvise paznje javnosti Abdurahman Khadr, Kanadjanin pakistanskog porijekla, ciji otac je Bin Ladenov saradnik ubijen na avganistanskoj granici.

AP podsjeca da u americkom Ministarstvu odbrane postoji i “program nagradjivanja” kojim je predvidjeno placanje informacija o radikalnim muslimanskim prijetnjama.

“Pukovnik Austin Branch iz vojne komande u Evropi, koji je stacioniran u Stutgartu je izjavio da je do sada bilo veoma znacajnih informacija, ali nije zelio da iznese vise detalja”, pise AP.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register