Solana: Referendum ne prije 2006.

Objavljeno: 01.07.2004, 11:59h

Novoimenovani sef diplomatije EU Havijer Solana izjavio je da ne moze biti govora o orgnizovanju referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore prije 2006., i da je insistiranje da to bude ranije znak odsustva politicke volje da drzavna zajednica SiCG profunkcionise

Novoimenovani sef diplomatije EU Havijer Solana izjavio je da ne moze biti govora o orgnizovanju referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore prije 2006., i da je insistiranje da to bude ranije znak odsustva politicke volje da drzavna zajednica SiCG profunkcionise. “Drzavna zajednica postala je realnost 2003. godine, jer su tada njene insitucije pocele da funkcionisu. Kako onda mozemo racunati period prije stupanja na snagu Beogradskog sporazuma kao dijela perioda za testiranje”, rekao je Solana za podgoricki “Dan”.

Sef Misije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Dzefri Baret ocijenio je danas da je zajednicka drzava “najkraci put” ka Evropskoj uniji. On je u intervjuu podgorickom listu “Dan” Baret je kazao da politicari u Srbiji i Crnoj Gori treba da daju sve od sebe kako bi ojacali demokratske strukture i instutucije, sto bi ubrzalo evropske integracije. “Vjerujemo da je zajednicka drzava najkraci put ka Evropi, ali gradjani Srbije i Crne Gore imaju pravo da sami odlucuju o svojom sudbini. Mi se samo nadamo da ce odluka biti bazirana na cinjenicama i jasnom razumevanju i mogucnostima”, rekao je Baret.

Srbija i Crna Gora ce se prikljucivati Evropskoj uniji u isto vrijeme, ocijenio je bivsi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Balkan Karl Bilt. Na godisnjem seminaru “Stabilnost, bezbijednost i regionalna saradnja”, koji se odrzava u Kumboru, on je kazao da je nebitno koji ce oblik drzavnog uredjenja u tom trenutku imati Srbija i Crna Gora i da je to na njima da odluce. Govoreci o buducnosti drzavne zajednice Bilt je kazao da je misljenje gradjana od kljucne vaznosti, ali da se on nada da ce ove dvije zajednice uspjeti da postignu konsenzus, kako bi se prevazisle podjele.

Predsjednik drzavne zajednice Svetozar Marovic izjavio je danas da SiCG mogu uci u Evropsku uniju “brze nego sto mnogi ocekuju”. “Ako budemo slozni oko toga, sa entuzijazmom koji se moze prepoznati u iskustvima drugih zemalja, mozemo uci, svakako, brze nego sto mnogi ocekuju”, rekao je Marovic u intervjuu za danasnji podgoricki “Dan”. Ulazak i u Partnerstvo za mir, takodje, zavisi “od nas”, kazao je Marovic, dodavsi da su zahtjevi u tom pogledu “precizni”, a vezani su za Hag i za rjesavanje tuzbe protiv zemalja NATO-a. Komentarisuci tvrdnje da se drzave-clanice, Crna Gora i Srbija, medjusobno optuzuju za odgovornost u zaostajanju u priblizavnju EU, on je ocijenio da su “optuzivanja najgori saveznik svake strane, svake politike”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register