Odbori odbacili Predlog strategije odbrane SiCG

by | jun 23, 2004 | Novosti | 0 comments

Predlog strategije odbrane drzavne zajednice, koji predstavlja najznacajniji dokument SiCG pored Ustavne povelje, treba odbaciti i nanovo raditi na novoj strategiji odbrane, koja ce biti u skladu sa Ustavnom poveljom i novim odnosima untar zajednice, zakljuceno je na danasnjoj raspravi Zakonodavnog i Politickog odbora Skupstine Crne Gore.

Ponudjeni tekst Strategije odbrane drzavne zajednice, koji u sustini, treba da bude olicenje snage jedne drzave u ciju sprovodjenja bezbijednosti i odbrane na njenoj teritoriji, u ponudjenom sadrzaju, ne moze da zadovolji ni minimum kriterijuma, kako u pogledu pismenosti samog dokumenta, strucnog dijela tako i u pravno-tehnickom dijelu, generalni je zakljucak rasprave Politickog i Zakonodavnog odbora Skupstine Crne Gore, koja je odrzana povodom sjutrasnje plenarne sjednice parlamenta na kojoj ce glavna tema biti Nacrt strategije odbrane, javio je Radio Slobodna Evropa.

Nacelnik uprave za odbranu za Crnu Goru, Borislav Lalevic, ukazao je na niz problematicnih odredbi, a posebno zanemarivanje interesa drzava clanica. Takodje je savjetnik predsjednika parlamenta, general Blagoje Grahovac, ukazao na to da je predlogom Nacrta odbrane interes drzavne zajednice definisan kao osnovni interes umjesto da dominira interes drzava clanica. Grahovac je konstatovao da ponudjeni tekst predstavlja strategijski promasaj.

Skupstina Srbije, za razliku od crnogorskog parlamenta, nece raspravljati o predlogu strategije odbrane drzavne zajednice, ali ce Skupstini SiCG biti dostavljeni stavovi poslanickih grupa o tom dokumentu, receno je agenciji Beta u kabinetu predsjednika srpskog parlamenta Predraga Markovica. Smatrajuci da je predlog strategije odbrane u nadleznosti parlamenta drzavne zajednice, Markovic nece zakazivati sjednicu na kojoj bi bilo raspravljano o tom dokumentu, receno je u kabinetu predjsednika Skupstine Srbije.

0 Comments

Submit a Comment