Za g. Martinovica

by | jun 1, 2004 | Novosti | 0 comments

Ne varate se kada je ijekavica u pitanju jer mi je to na forumima bila vezba kako bih mogao njome da pisem clanke na svom sajtu, a ne da molim druge da mi prebacuju sa ekavice na ijekavicu. Sada mogu ponosno da kazem da podjednako dobro pisem i ekavicom i ijekavicom, i ovom drugom takodje bez pravopisnih gresaka. Lakse je mnogo ijekavcu da savlada ekavicu nego ekavcu ijekavicu.

Nikada se nisam osecao Crnogorcem jer moja porodica potice iz Stare Hercegovine, koja doduse pripada Crnoj Gori, ali kada vec covek bira izmedju dva regionalna identiteta svoga porekla, hercegovackog i crnogorskog, u vreme kada ona je onaj crnogorski zloupotrebljen za svakojake napade na Srbiju i Srpstvo, biram hercegovacki.

Zao mi je sto ste sada prvi put culi kako su crnogorski partizani ubijali po Beogradu 1944. I ne samo po Beogradu, ubijali su po citavoj Srbiji. Ali opet kazem, to nema veze sa nacionalnom pripadnoscu jer se radilo o ideoloskom sukobu. Istoriografija nije pominjala partizanske masakre jer je bila pod nadzorom. SFRJ je bila neslobodna zemlja kada je sloboda govora u pitanju, narocito kada se radilo o istorijskim cinjenicama koje nisu isle u prilog komunistima.

Ja Crnu Goru ne mrzim, vec Crnu Goru obozavam. Ja sam njen fan, ali one prave, viteske Crne Gore kakva je uz sve mane bila Crna Gora dinastije Petrovic Njegos. Ja sam veliki fan dinastije Petrovic Njegos. Ne verujem da je iko vise od mene preveo istorijskih izvora toga perioda na engleski jezik. Ucinio sam da likovi i dela svetorodnih Petrovica budu dostupni citavom svetu.

Nazalost, neki danasnji Crnogorci po nacionalnosti smatraju da je pricanje istine o identitetu Crne Gore i Crnogoraca mrznja prema Crnoj Gori. Bio bih mnogo slobodniji da primetim kako je nipodastavanje Srpstva kod nekih ektremnih crnogorskih sovinista upravo ili bezanje od predackog identiteta ili mrznja prema njemu. Nikada nisam pricao lose o drugim nacijama, pa tako i o crnogorskoj.

Nemam vremena za svakodnevno dopisivanje.

Pozdrav,

Aleksandar Rakovic

0 Comments

Submit a Comment