Jahaci apokalipse razigrivaju svoje konje …

by | maj 29, 2004 | Razgovornica | 0 comments

I da zavrsim … Procitavsi vase zadnje pismo, ustvrdio sam da neke posebne teme za polemiku sa vama vise nema. Smatram da je kvalitet vasa dva zadnja teksta na nivou \”analiticara\” rubrike \”Scribo …\”

I da zavrsim … Procitavsi vase zadnje pismo, ustvrdio sam da neke posebne teme za polemiku sa vama vise nema. Smatram da je kvalitet vasa dva zadnja teksta na nivou “analiticara” rubrike “Scribo …”. Tamo cete, kada se vratite, sigurno naci adekvatnog sagovornika. Tamo cete moci da jedan drugoga (kao zlocesta djeca prackama) “gadjate sa strane”, jer, tamo nikakve analize ne trebaju – cak su suvisne. Tamo su svi na kraju polemike “pobjednici”, jer “polemicari” ne dopustaju mogucnost da neko drugi, npr. citaoci sami procijene ko je, i u kojim segmentima “polemike” bio u pravu. To je idealni prostor za vas nadrealizam.

Takodje, nema potrebe da se brinete za Akademsku Alternativu. Ja, na primjer, ne mogu da uticem na izbor sagovornika na odredjene teme. Kada bih sam birao sagovornika koji ima dijametralno suprotno misljenje od mene, birao bih covjeka koji ima jak analiticki duh, koji zeli razgovarati o sustini stvari. U tom smislu bi zajedno dosli do odgovarajucih, realnih i optimalnih rjesenja. Vas ne smatram takvim sagovornikom, te nema potrebe da me vucete “za rukav” da sa vama nastavljam besmisleni posao. Svaka prica osim pocetka ima i svoj kraj.

Uostalom, potpuno ste zapostavili svoje kolege u rubrici “Scribo …”. Tamo vas oni nestrpljivo ocekuju da pocnete zajedno dijeliti Crnu Goru na “prijatelje” i “najgore neprijetelje”, “ljude” i “polu ljude – polu ribe”, gdje, kopitajuci se medjusobno, jedni drugima provjeravata “demokratski nastroj”, i gdje na kraju provjerke svi proglasavate sebe “pobjednicima”. No, budite bar malo dzentlmeni da u tim prostorima ne prozivate ljude kojima tamo nije mjesto, i koji za tu rubriku ne pisu. Da se te osobe ne bi unizavale – samim ulazenjem u polemiku sa vama. Cekaju vas nestrpljivo kolege u “Scribo …” , otkliknite im se … ugostite ih svojim podjelama.
A meni zaista trebaju ozbiljniji sagovornici na ozbiljne teme, da zajedno proanaliziramo teske stvari kroz koje prolazi Crna Gora. Da zajedno, dzentlmenski, trazimo optimalna rjesenja, jer su u Crnoj Gori otpocela ubijanja politickih protivnika, nosioci slobodnih medija, jedom rijecju – ljudi. Desio se strasni presedan. Jahaci apokalipse jasu i razigrivaju svoje konje … strahote tek otpocinju i dogadjaji ce se odvijeti filmskom brzinom. Pokusajmo da svi zajedno uticemo da se ta situacije presijece, da nadjemo modele uticaja na dogadjaje. Da nam potom ne bude zao sto nijesmo “niti prstom makli”. 

Vojin Grubac – Moskva
(NVO Akademska Alternativa

0 Comments

Submit a Comment