Zukorlić na čelu IZ BiH?

Objavljeno: 10.09.2019, 11:53

Zukorlićevi motivi su ‘isključivo duhovno-moralne prirode’

Narodni poslanik u Skupštini Srbije i bivši sandžački muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić želi da dođe na čelo Islamske zajednice BiH, pišu današnje Večernje novosti.

List navodi da je Zukorlića za mjesto poglavara Islamske zajednice u BiH kandidovao Sabor Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, jedne od dvije islamske zajednice koje postoje u Srbiji.

Zukorlić je medijima u Novom Pazaru potvrdio da će na izborima za poglavara Islamske zajednice u BiH biti protivkandidat sadašnjem reisu Huseinu Kavazoviću, kome ističe četvorogodišnji mandat, prenosi Srna.

Zukorlić je istakao da u trku ulazi nevezano od šansi za pobjedu i da je njegov motiv isključivo duhovno-moralne prirode.

Zukorlić je naveo da će poslije verifikacije kandidature pristupiti izradi programa s kojim će izaći pred biračko tijelo i javnost.

Sabor Islamske zajednice BiH kandidature za poglavara muslimana u BiH verifikovaće 24. septembra, kada će početi finale izbornog procesa.

Osim državljanstva Srbije, koje je stekao rođenjem u selu Orlje nedaleko od Tutina, Zukorlić ima i državljanstvo BiH.

Zukorlić je u oktobru 2012. godine kao glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji glasao na lokalnim izborima u Srebrenici u Republici Srpskoj.

Zukorlić je bio jedan od mnogobrojnih Bošnjaka koji su tada bili prijavili svoj boravak u Srebrenici da bi mogli glasati na lokalnim izborima.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register