Sinđelić bez azila

Objavljeno: 10.09.2019, 16:10

Zbog krivičnog djela koje je počinio prije ulaska u CG, Sinđelić je ‘isključen od prava na azil’.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbilo zahtjev Saše Sinđelića za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori, odgovoreno je Vijestima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je utvrdilo da je Sinđelić, zbog krivičnog djela koje je počinio prije ulaska u Crnu Goru, isključen od prava na azil.

“Uvidom u dokaze dostavljene ovom organu, utvrđeno je da je Saša Sinđelić učinio krivično djelo prije ulaska u Crnu Goru, za koje je, u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore propisana kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna, čime su se stekli zakonski uslovi da se ovo lice isključi od prava na azil i supsidijarnu zaštitu i da mu se odbije zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite. Imenovani je u toku postupka po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite saslušan u dva navrata, kojom prilikom je iznio činjenice i okolnosti zbog kojih je zatražio zaštitu u Crnoj Gori. Međutim, priroda iznijetih činjenica i okolnosti nije mogla bitno uticati na donošenje drugačije odluke, imajući u vidu odredbe članova 29 i 30  Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca”, stoji u odgovoru ministarstva.

Podgorički Viši sud je 6. septembra ocijenio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sinđelića Hrvatskoj zbog izdržavanja 21-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ubistva u toj dtžavi.

Sinđelić je, nedavno, pod nepoznatim okolnostima, iz Srbije nelegalno ušao u Crnu Goru.

Zahtjev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića upućen je još dok je trajao sudski postupak za pokušaj terorizma u okviru kojeg je Sinđelić bio ključni svjedok Specijalnog tužilaštva u dokazivanju odgovornosti okrivljenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

Viši sud u Podgorici je 9. maja ove godine prvostepeno osudio dvojicu ruskih državljana, osam državljana Srbije, te dva funkcionera opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori i njihovog vozača na više od 68 godina zatvora.

Oni su osuđeni za planiranje i pokušaj nasilnog rušenja vlasti, proglašenje pobjede DF-a na izborima kako bi se spriječio ulazak Crne Gore u NATO.

Upravo zbog činjenice da je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ubistvo, advokati okrivljenih su tokom postupka dovodili u pitanje kredibilitet Saše Sinđelića kao ključnog svjedoka tužilaštva.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register