Haos u Hong Kongu, policija pucala u demonstrante

Policija u Hong Kongu je upotrijebila nasilje kako bi onemogula demonstrantima da uđu u zgradu parlamenta. Kako izvještavju inostrani mediji, policija je ispaljivala gumene hice u protestante, tukla ih pendrecima i gušila suzavcem.

Protesti su počeli zbog nacrta zakona o izručenju, prema kojem bi osobe iz Hong Konga mogle biti upućene u Kinu na suđenje.

Vlasti Hong Konga su danas saopštile da je odgođeno usvajanje kontroverznog zakona.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, je 1997. vraćena Kini, koja je obećala da će poštovati uslove ‘jedne zemlje, dva sistema, što je donijelo Hong Kongu veliku autonomiju, uključujući kapitalističku ekonomiju, nezavisno sudstvo i slobodne medije.

Od prije četiri godine, mnogi stanovnici Hong Konga (ima ih više od sedam miliona) osjećaju jači pritisak kineske centralne vlasti i lagano ukidanje sloboda. Krajem 2014. mnogi su izašli na ulice i jedanaest mjeseci protestovali protiv kineskog upliva u izborni sistem Hong Konga.

Objavio/la na 12:39. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-