Sabor SPC raspravljao i o CG Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Sabor SPC je razmotrio stanje srpske crkve u regionu, pri čemu je konstatovano da su animoznost i diskriminacija u odnosu na SPC prisutne, u većoj ili manjoj mjeri, gotovo svuda, u Hrvatskoj, BiH, S. Makedoniji.

Naročito u Crnoj Gori, gdje je potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama

“Tim nacrtom zakona se specijalno i namjerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države”, piše u saopštenju.
Sabor je zaključio da takva rješenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu vjeroispovesti i savjesti i predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje crkvene poslove.

Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće Crnogorske Pravoslavne Crkve i prijetnje da će biti srušene pojedine bogomolje (crkva na planini Rumiji i krstionica na Prevlaci).

“Naravno, svuda – i u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj, i drugdje – ima ne malo časnih pojedinaca i čitavih zajednica i organizacija koje se zalažu za pravdu i slobodu svih”, navedeno je u saopštenju.

Objavio/la na 19:31. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-