Zahtjev parlamentu: Uvesti trajni moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana

Nevladina organizacija Green Home je predala danas Skupštini Crne Gore peticiju kojom se traži uvođenje trajnog moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

Peticijom se od zakonodavne vlasti zahtijeva da:

• Pokrene raspravu i zatraži trajni moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori;
• Zaustavi dalje davanje energetskih dozvola po osnovu već podnijetih zahtjeva dok se ne sprovede Strateška procjene uticaja na životnu sredinu kumulativnih uticaja svih odobrenih projekata mHE imajući u vidu brojne naučne studije u kojima se navodi da je kumulativni uticaj multiplih malih elektrana (ili akumulacija) veliki (March i sar., 2003; Odom, 2010) ;
• Pokrene pravosudni postupak protiv odgovornog-ovlašćenog lica u nadležnoj instituciji zbog kršenja Zakona o SPU, odnosno ne sprovođenja obaveznog procesa izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Plan za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori za 2016. godinu;
• Pokrene pravosudni postupak protiv odgovornog-ovlašćenog lica u nadležnoj instituciji zbog kršenja Zakona o koncesijama, odnosno ne sprovođenja obaveznog proces izrade Plana davanja koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori za period prije 2015/2016, kada je dodijeljen najveći broj koncesija.

Povodom predaje peticije održana je i konferencija za novinare na kojoj su govorili predstavnici Green Homa, Odbora za zaštitu Bukovice, mjesne zajednice Vinicka, NVO Sačuvajmo rijeku Komaraču i Odbora za zaštitu rijeke Lještanice.

Objavio/la na 14:43. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-