Protiv militarizacije Sinjavine

Za 19. maj zakazan je skup kojim se želi vlasti u Podgorici poslati „žestok i jasan protest“ i poruku da planina Sinjavina ili Sinjajevina, treba da ostane ono što je vjekovima bila – bogomdana za stočarstvo i odmaranje duha i tijela, a ne lokacija podesna za vojne igrarije, bilo domaće, bilo domaće-natovske.

Skup je zakazalo Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića „Bijeli Pavle“ iz Danilovgrada i to je učinilo u saradnji sa Udruženjem stočara „Bjelopavlićka Sinjavina“, takođe iz Danilovgrada, Crkvenom opštinom Danilovgrad, Planinarskim društvom „Prekornica“ iz Danilovgrada i neformalnim udruženjem građana „Sačuvajmo Sinjavinu“.

Oni su obnarodovali svoje namjere i pozvali na zajedničku akciju.

“U sklopu realizacije svojih redovnih aktivnosti na očuvanju i promociji kulture, istorije, tradicije i duhovnosti Bjelopavlića, a i cijele Crne Gore, gdje nam je već dugo, borba za razvoj i unapređenje poljoprivrednih, stočarskih, prirodnih, turističkih, sportsko-rekreativnih i svih drugih resursa i potencijala planine Sinjavine, jedan od najprioritenijih i najvažnijih obaveza i aktivnosti koje sprovodimo, posebno iznenađeni, iziritirani i uznemireni sve agresivnijim i bezobzirnijim nastojanjima i nasrtajima Ministartva odbrane i rukovodstva Vojske Crne Gore, da i pored jasnog i nedvosmislenog protivljenja građana svih opština koje gravitiraju masivu Sinjavine i čiji građani imaju pravo vjekovnog korišćenja prostranstva pašnjaka Sinjavine (Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Šavnik, Danilovgrad i Bijelo Polje) i izdiga svoga blaga sa ciljem za očuvanje tih prostora kao najvećeg priridnog pašnjaka na Balkanu i nosilaca katunskog načina uzgoja stoke u Crnoj Gori, intenziviraju svoja nastojanja da tu ljepotu i prirodni raritet pretvore u vojni poligon-vojnu bazu-vojni otpad zastarjelog naopružanja i minsko-eksplozivnih sredstava-radarski centar-vježbalište ili stvarno, ko zna u šta još za pružanje usluga partnerskim bjelosvjetskim armadama, a što je kulminiralo neodmjerenim saopštenjem Načelnika generalštaba VCG, Dragutina Dakića, od prije neki dan.

On između ostalog, nabrajajući razloge skrnavljenja, devastacije, obeščašćenja i uništavanja najljepšeg i još uvijek potpuno sačuvanog i očuvanog, nedirnutog bisera planinskog dijela geografskog centra Crne Gore, kaže da je „Taj prostor prepoznat kao jedini adekvatan u Crnoj Gori, pored ostalog zato što je kompletno u državnom valsništvu. Država mora imati vojsku, a Vojska da bi bila osposobljena mora imati vježbovni poligon“, i za tu namjenu su odredili potrebu za prostorom dimenzija 18 H 6 km što ukupno iznosi 108 km2 ili 10.800 hektara i 108 miliona m2. Malo li je. Jedna četvrtina ukupne površine platoa Sinjavine ili sedam površina prostora Solane Ulcinj.

Jasno je da vojska mora imati negdje vježbalište, ali je sporno, da li za ovako dimenzionisane snage kao što je Vojska CG treba toliko prostora, posebno na ovako izuzetno značajnim i atraktivnim mjestima kao što je Sinjavima. Dalje se postavlja pitanje da li veće države – Slovenija, Hrvatska, Austrija, Danska, Holandija… koriste srce države za takve aktivnosti. Zar nije bolje potrošti malo novca poreskih obveznika i platiti obuku i vježbu pripadnika Vojske CG na već formiranom poligonu Krivolak ili Pasuljanske livade, a njima i njihovim potomcima ostaviti to prirodno blago na nesmetano korištenje. Posebno iritira pozivanje načelnika Generalštaba da je to državna imovina.

Odmah se nameću pitanja: čija je država Crna Gore, da li je to država građana ili osiljenih državnih službenika, kako su komuni postali državna imovina, čiji su bili ranije i može li iko uskratiti vjekovima stečana prava izdigaoca i građana sa područja opština koje koriste prostore Sinjavine vjekovima da ista i nadalje nesmetano koriste, kakva prava imaju građani, ko finansira državu i vojsku, zbog čega se to radi?

Sigurno ne iz razloga da državni organi i institucije kontriraju stalno građanima i vode borbu protiv njihovih interesa i shvatanja, a zarad nerazumnih i pogubnih zahtjeva pojednih apartčika i izvršilaca naloga bjelosvjetskih moćnika.

Dokle će se narod boriti protiv bezočnih zahtjeva i namajera države i državnih organa i institucija, ili možda sakrivenih pojedinaca iza takvih inicijativa, kao u Baru oko sječe čempresa i nasilne namjere izgradnje vrtića, protiv izgradnje malih hidroelektrana, izgradnje i devastacije Crnog Jezera na Durmitoru….sto puta postavljamo pitanje DOKLE?

I kao što sveti Petar Cetinjski u svojim poslanicama se obraćao Crnogorcima i Brđanima, pa ih moli, po sto puta, po hiljadu puta da prekinu sa određenim djelima, i mi se na isti način obraćamo Vladi Crne Gore, Ministarstvima Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, predsjednicima opština Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Šavnik i Bijelo Polje i molimo ih po sto puta, po hiljadu puta, po sto hiljada puta – prekinite raditi protiv interesa Crne Gore i njenih građana.

Ne dozvolite da se stalno konfrintiraju građani i državni organi i institucije.

Usmjerite energiju i novac koji se gubi u ovakvim aktivnostima u nešto pametnije, što će podići standard i povećati kvalitet života u Crnoj Gori.

Siguran sam da će te prepoznati ili ste već prepoznali svu brutalnost i narazumnost ovakvih namjera, kao i veliko nezadovoljstvo naroda – građana Crne Gore, koji se već dugo i javno protive ovakvim namjerama i aktivnostima.

Sa tih razloga želimo da obavijestimo svu javnost crnogorsku, da će se, u organizaciji osviješćenih i slobodnih građana opština Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Danilovgrad, Bijelo Polje i Žabljak, dana 19. maja 2019.godine u 12,00 časova, na Sinjavini, na prostoru katuna Okrugljak, ispred crkve Ružice održati protestni skup sa koga će se, sa prostora koji su dio planiranog vojnog poligona ili se nalaze u neposrednoj blizini, uputiti žestok i jasan protest i protivljenje građana, nevladinih organizacija, sportskih i planinarskih društava, lovačkih, ekoloških i priridnjčkih udruženja, predstavnika vlasti opština čiji građani koriste Sinjavinu, predstavnika makar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i Ministarstva ruralnog razvoja i turizma, kao resornih ministarstava, nezavisnih intelektualaca, studenata i svih drugih građana ljubitelj prirorde i konzumenata zdravog načina života… namjerama militarizacije Sinjavine.

Posebno apelujemo na predstavnike ministarstava i predstvanike aktuelnih vlasti u navedenim opštinama, da stanu ispred svojih građana koji će doći na najavljeni skup i kažu jasno NE izgradnji vojnih baza i poligona na prostoru Sinjavine. Neka Sinjavina ostane ono što je vjekovima bila – ogromno pasište za očuvanje i razvoj nomadskog – katunskog načina uzgoja stoke, gdje napominjemo da je Italija takav oblik stočarenja zaštitila kao dio svjetske kulturne baštine, kao i da joj damo nove vrijednosti kroz razvoj i unapređenje turističkih i sportsko-rekreativnih aktivnosti, za koje ima idelane uslove na visinama od 1.700 do 2.200 mnm.

Cijenimo da isti nemaju niti jedan razlog da ovako ne postupe. To je u interesu građana njihovih opština i cijele Crne Gore, koji su ih birali i koje predstavljaju u organima vlasti. Svako drugo postupanje i ponašanje bi im nanijelo mrlju na čast i karijeru, što narod pamti. Na koji način bi mogli objasniti drugačije ponašanje. Možda da se kriju iza naručenih i namještenih studija zaštite životne sredine. Nema takvih studija koji bi mogli opravdati uništenje i devastaciju prirodnog svjetskog blaga.

Ne sumnjamo da ova aktivnost neće imati podršku svih građana i institucija, pa Vas još jednom pozivamo da dođete na katun Okrugljak, kod Crkve Ružice u nedelju, 19.maja 2019.g. u 12,00 časova. Svi ste pozvani. Bez izuzetka.

Organizatori će učiniti sve da ovaj skup bude masovan, posjećen i bezbijedan, a odvijaće se pod sloganom – parolom „SAČUVAJMO SINjAVINU“.

Za Organizacioni odbor
Ognjen Jovović
Predsjednik udruženja Bjelopavlića

Objavio/la na 11:36. Objavljeno u Analize&Mišljenja, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-