CG ponovo zatražila izručenje Svetozara Marovića

Crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo je srpskim kolegama molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, i prije podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice, bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Marović bude uhapšen u Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, prenosi Mina .

Iz Ministarstva podsjećaju da je to slučaj sa drugim osobama koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju.

„Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde da, ne čekajući više hapšenje Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da očekuju da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno hapšenje Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Takođe, Ministarstvo pravde je nadležnim organima Srbije proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Srbiji.

Zamolnica je, kako su kazali iz Ministarstva, uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Srbije.

„A u svijetlu činjenice da, prema važećim međunarodnim ugovorima, Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Osnovni sud u Kotoru uputio tu zamolnicu i radi sprječavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Iz Ministarstva su kazali da je, nakon dvije godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

„Indikativna je i odluka nadležnih organa Srbije da Milošu Maroviću, pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem.

Dodatno, kako su naveli, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i osobe sa Interpolove potjernice liši slobode i omogući njihovo izručenje Crnoj Gori.

„Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Srbije ni nakon dvije godine nijesu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavijestili crnogorske državne organe“, zaključuje se u saopštenju.

Objavio/la na 19:08. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-