U Bujanovcu zabranjeno prikazivanje ‘Balkanske međe’

Film “Balkanska međa”, inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, neće se prikazivati u Domu kulture u Bujanovcu iako je najavljen.

RTS je javio da je prikazivanje filma zabranjeno da ne bi izazivalo tenzije, ali da o tome niko u ovoj ustanovi zvanično nije htio da govori jer je direktor odsutan.

Ni u lokalnoj samoupravi niko nije htio da se oglasi, a i većina Bujanovčana koje je RTS anketirao izbjegavala je da govori o tome ili nije bila upoznata o repertoaru.

“Balkanska međa” je srpsko-ruski film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno poslije NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

U ime produkcijske kuće “Arhangel studios” oglasili su se glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, koji su naveli da je prikazivanje filma “Balkanska međa”, iako je prethodno bilo regularno zakazano u Domu kulture u Bujanovcu, prije dva dana otkazano bez obrazloženja.

Prema njihovim informacijama, prikazivanje je otkazano bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za ovaj film.

U saopštenju se dodaje da “Balkanska međa” šalje poruku o neophodnosti njegovanje odnosa mira i razumijevanja između Srba i Albanaca.

I zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih u Domu kulture u Bujanovcu da ne prikažu rusko-srpski film “Balkanska međa”.

„Takav čin neprikladan je, neobjašnjiv i politički provokativan u mjesecima kada čitava Srbija obilježava 20 godina od tragičnih zbivanja koja su našla izraza u ovom zapaženom filmskom ostvarenju“, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Objavio/la na 20:03. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-