Leković: Obraćanje i poziv da se spriječi brukanje RTCG

Objavljeno: 14.03.2019, 22:34

Urednik emisije ‘Okvir’ Zoran Leković teško optužio menadžment RTCG u pismu Savjetu nacionalnog javnog emitera

Urednik emisije ‘Okvir’ Zoran Leković je podijelio sa javnošću svoje obraćanje Savjetu RTCG “u cilju zastite” svog “autorskog projekta”, koje je “vezano za emisiju OKVIR, koja je na programu 17.03.2019 i koju je rezirao neko van Javnog servisa ali uz ucesce i direktnu odgovornost menadzmenta, Generalnog direktora, direktora TVCG te urednice Prvog programa”

“Uvazeni predsjednice i clanovi Savjeta Radija i Televizije Crne Gore

Kao desetogodisnji autor i urednik emisije OKVIR, obavezan sam vas izvijestiti o najnovijim desavanjima oko same emisije.

Kao sto vam je vec vjerovatno poznato, zbog smrtnog slucaja u porodici i borbe za zivot drugoc clana najuze familije, bio sam odsutan, naravno uz dopustenje menadzmenta 15 dana. Vratio sam se radnim obavezama 10.03.2019. sa temom minimalne zarade u Crnoj Gori.

U petak, koji je prethodio toj nedjelji, direktor TVCG, gdin Slavko Djurdjic u hodniku mi je kazao da ne brinem oko teme za 17.03 jer su kako je rekao „oni“nasli goste i temu. Buduci da se za 10 godina nikada nije desilo da se bez mog znanja delegira i usvaja neka tema, a tek pogotovu da se izbor gostiju prepusti nekom drugom, upitao sam o kojoj temi se radi. Odgovoreno mi je da ce me o tome Djurdjic obavijestiti pocetkom ove sedmice. Tako se i desilo.

Imao sam poziv od strane direktora Djurdjica, sinoc oko 18 sati. Tada mi je predocio da je planirana tema Okvira za 17.03. Zavrsne rijeci na sudjenju u predmetu poznatom kao pokusaj terorizma u CG na dan parlamentarnih izbora 2016. Pitao sam za spektar gostiju koji bi mogli uzeti ucesce. Djurdjic mi je na to rekao da su gosti vec obezbijedjeni, a na pitanje o kome se radi, Djurdjic nabraja:

  1. SONJA BISERKO
  2. NENAD CANAK/ kasnije JE PROMIJENJENO I POZVAN JE ISTVAN KAIC, novinar
  3. GENADIJ SISOJEV
  4. I MOZDA DRAGAN SOC

Kazao sam da nabrojani i vec dogovoreni gosti uglavnom nerelevantni na zadatu temu i insistirao sam da se promijeni sastav i da to budu strucnjaci iz Crne Gore, te da imam prigovor savjesti i da ne zelim da odradjujem temu sa ovako nametnutim, nerelevantnim u javnosti uglavnom prokazanim licnostima. Kao drugi razlog naveo sam onaj krucijalni: EMISIJA OKVIR, VOLJOM MENADZMENTA A NE MOJOM, BAVI SE EKONOMSKIM I SOCIJALNIM PITANJIMA, DAKLE TEMEMA OD SVAKODNEVNE KORISTI PO GRADJANE, te da ova tema izmedju ostalog odstupa i od koncepta emisije, ciji sam ja autor, odsjeticu vas da od Nove godine, Okvir ima sasvim novi koncept sa publikom izmedju ostalog, sto pretpostavljam da vec zasigurno znate.

Na to mi je odgovoreno da ja odmaram, da se posvetim ocu a da ce Okvir 17.03 raditi neko drugi, pretpostavljam neko na koga ce da izvrsi pritisak.

Imajuci u vidu da sam kao autor obavezan da zastitim svoj licni integritet, te integritet emisije Okvir i same kuce Javnog servisa RTCG, obavejastavam vas da cu u slucaju da se ovaj scenario i realizuje, biti prinudjen da se obratim javnosti”.

Srdacan pozdrav,

Zoran Lekovic, autor i urednik emisije Okvir

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register