Predsjednik EP nazvao Dalmaciju i Istru italijanskim

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je, tokom ceremonije u Basovizu, na obilježavanju Dana sjećanja, uskliknuo riječi koje su ga konfrontirale sa Hrvatskom i Slovenijom, prenose inostrani mediji.

“Živeo Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine“, kazao je Tajani, koji dolazi iz italijanske desničarske partije Forca Italija.

On je na komemoraciji održao govor u kome je poručio da će “kao Italijan, kao patriota, kao predsjednik Evropskog parlamenta” učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura “da Brisel ne prestane da rasvjetljava ono što se dogodilo u ovom dijelu Italije”.

Uslijedile su žestoke reakcije iz Hrvatske i Slovenije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je osudio izjavu, naglasivši kako ona “ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma”.

“Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništavanje slovenačke nacije“, napisao je slovenački premijer Marin Šarec na Tviteru.

Iz Tajanijevog kabineta su za zagrebački portal Index.hr rekli da su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske, te da je Tajani “govorio o onom vremenu”. “Tajani se nije referisao na sadašnjost, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU. Nema teme oko toga!” poručili su, prenosi Index.hr.

Naknadno je Tajani izjavio da u njegovom govoru nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Sloveniji i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

“Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore italijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Italijanski, hrvatski i slovenački narod i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih reči krivo shvaćeno”, rekao je Tajani na početku plenarne sjednice EP u Strazburu, prenosi agencija Hina.

Objavio/la na 22:30. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-