London: Sve spremno za suđenje SPC

Viši sud u Londonu ovjerio je tužbe šest osoba koje tvrde da su seksualno zlostavljane od strane nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), saznaje Danas.

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih, dva đakona i dvije žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika sjemeništa koji je preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, pošto tvrde da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Tužbe je londonskom sudu nedavno podnio britanski advokat Mladen Kesar, koji je liat objasnio da nijedan sveštenik neće biti tužen individualno, već cijela SPC, jer kao vjerska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju, ističući da „broj pedofila u SPC nije poznat, ali da sigurno nije mali“.

Redakcija Danasa nije uspjela da dobije komentar iz SPC povodom ovih tužbi.

Bojan Jovanović, jedan od šest tužitelja i sveštenik SPC, je 2015. rekao da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dječake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je još u toku. Takođe, majka studenta sjemeništa, Milića Božinovića, tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izvještaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Tu je i slučaj vladike Eparhije vranjske Pahomija Gačića, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za Vranjske novine da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.

I sveštenik Ilariona je 2001. uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloljetnike u manastiru Hopovo.

Objavio/la na 14:37. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-