CBCG uvela privremene mjere u Atlas i IBM banci

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je saopštila da je danas donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u Atlas banci i Invest banci Montenegro (IBM), u kojima je glavni akcionar biznismen Duško Knežević.

Rješenja su donijeta na osnovu rezultata kontrola koje su sprovedene u pomenutim bankama, “a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja”

“Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, Centralna banka Crne Gore je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama”, saopšteno je iz CBCG.

Za privremene upravnike imenovani su zaposleni u CBCG “sa višegodišnjim iskustvom u kontroli banaka”, ali nijesu navedena njihova imena.

Glavni akcionar Atlas banke i IBM Knežević se u julu ove godine sastao sa guvernerom CBCG dr Radoje Žugić, na kome su prezentovali planove mjera i aktivnosti za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Guverner Žugić je tada kazao da će CBCG pratiti realizaciju izloženih planova i postupati u okviru svojih nadležnosti, a sve u cilju očuvanja finansijske stabilnosti sistema.

Pomenute dvije banke, kao i Prva banka CG, čiji je glavni akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, bile su još lanjske godine pod strogim nadzorom CBCG.

Objavio/la na 11:47. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-