NE Cijevnu u cijevi!

Foto: Ilija Rajda Perić, screenshot

Veća grupa uglavnom mlađih građana i građanki poručilo je danas iz suvog korita rijeke Cijevne ispod Dinoše “NE Cijevnu u cijevi”.

Pod ovim sloganom, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i nevladino udruženje Biciklo.me organizovali su danas protestnu bicilističku vožnju iz centra Podgorice do Dinoše kako bi skrenuli pažnju na gradnju velikog broja mini hidroelektrana na rijeci u gornjem toku, u susjednoj državi.

“Priroda ne poznaje granice i jasno je da ovako važan ekosistem ne možemo dijeliti i posmatrati kao odvojene cjeline. Svaka aktivnost u gornjem toku rijeke koja protiče kroz Albaniju ostavlja posljedice na donji tok koji je kod nas zaštićeno područje. Samim tim, izgradnja planiranih 14 mHE na rijeci Cijevna, obesmišljava sve uložene napore da sačuvamo i zaštitimo njene prirodne vrijednosti.

Mini hidroelektrane odavno nisu problem samo narušavanja biodiverziteta, već su prerasle u socio-ekonomski problem. Sjever Crne Gore je primjer beskrupuloznog uništavanja prirode na štetu lokalne zajednice, zarad povlašćenih investitora, a sada smo svjedoci da i centralni region zemlje počinje da osjeća posljedice nezasitih apetita investitora”, poručili su organizatori, najavljujući protest.

Građani i građanke, među kojima je bilo i lokalnog stanovništva i civilnih aktivista iz Albanije, ali ne i političara iz najnovije opštine – Tuzi, simbolično su se okupili u praznom korituo rijeke koja tokom sušnog perioda nestaje ispod sela Dinoša. Oni koji su govorili su ukazali na činjenicu da mini-elektrane, bilo da se grade u Crnoj Gori ili u njenom susjedstvu, donose dobro samo manjem broju povlašćenih investitora, a svim aostalima štetu, posebno ekosistemu.

Podgorički dnevnik Vijesti je juče objavio poseban dodatak posvećen zaštiti rijeke Cijevne. TV Vijesti je opširno večeras izvijestila o protestnoj akciji, dok je nacionalna javna televizija kratku vijest o građanskom protestu objavila na samom kraju Dnevnika 2, centralne informativne emisije.

Objavio/la na 19:30. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-