Asanž tuži Ekvador zbog loših uslova u ambasadi

Osnivač Vikiliksa Australijanac Džulijan Asanž, koji šest godina boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pokrenuo je sudski postupak protiv vlade Ekvadora iz protesta zbog životnih uslova, saopštio je danas Vikiliks.

Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora u junu 2012. da izbjegne izručenje Švedskoj gdje su ga sudske vlasti tražile pod optužbama za silovanje i seksualno napastvovanje koje je on demantovao. Od tog postupka se u međuvremenu odustalo, prenosi Frans pres.

Iako je sudski postupak u Švedskoj povučen on može biti uhapšen u Velikoj Britaniji zbog navodnog kršenja uslova kaucije ukoliko napusti ambasadu.

Njemu su prošle nedjelje data nova uputstva o ponašanju u ambasadi. Kako je prenio list Gardijan (Guardian) rečeno mu je da mora da se kloni politike, da čisti svoj toalet i da se bolje stara o svojoj mački, prenosi Beta.

Po novim pravilima, Asanž mora tri dana unaprijed dobiti dozvolu diplomatskog osoblja za posjetioce. Zabranjeno mu je da se bavi aktivnostima koje bi se mogle “smatrati političkim ili miješanjem u unutrašnje stvari neke države”, navodi se u dokumentu u koji je Gardijan imao uvid.

Ekvadorske vlasti ovog mjeseca djelimično su Asanžu uklonile ograničenja pristupa internet, može da koristi vajfaj u ambasadi za svoj lični kompjuter i mobilni telefon, ali mu je eksplicitno zabranjeno da koristi ili instalira “neodobrenu opremu”.

Vikiliks je naveo da su mjere Ekvadora protiv Asanža osudile organizacije za odbranu ljudskih prava, prenosi BBC.

Navodi se da je vlada Ekvadora odbila posjetu glavnog advokata Hjuman Rajts Voča Dajne Pokempner i nije mu dozvolila nekoliko sastanaka sa njegovim advokatima.

Asanžov advokat je rekao da oni takođe dovode u pitanje legalnost specijalnog protokola Ekvadora prema kome je njegov politički azil uslovljen cenzurom njegove slobode mišljenja, govora i pridruživanja.

Objavio/la na 19:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-