Kinezi obasjavaju ulice ‘vještačkim Mjesecom’

Kinezi namjeravaju da uličnu rasvjetu zamijene vještačkim Mjesecom, koji će sijati osam puta jače od pravog.

Alternativa staroj uličnoj rasvjeti, vještački Mjesec, osvjetljavaće dijelove jugoistočne Kine.

Kinezi planiraju da lansiraju u svemir satelit koji bi osvjetljavao do 80 kilometara kvadratnih Zemlje. Projekat “Vještački Mjesec” već neko vrijeme je u razvoju, navode naučni časopisi i novinski portali.

Biće moguće upravljati količinom svjetlosti koju će stvarati vještački Mjesec. Satelit-vještački Mjesec biće usmjeren na Šengdou, jedan od tri najnaseljenija grada u zapadnoj Kini. Na tom području živi oko 14,5 miliona ljudi. Projekat razvija “Erspejs sajens end tehnolodži” institut iz Šengdoua, koji očekuje lansiranje satelita 2020. godine.

Neki stručnjaci su zabrinuti zbog mogućnosti da jako svjetlo negativno utiče na divlje životinje. Autori projekta odgovaraju da sjaj lažnog Mjeseca stvara svjetlost jednaku sumraku, te da se ne razlikuje previše od svjetlosti prirodnog Mjeseca.

Ljekari skreću pažnju na rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa, ukoliko su ljudi prije spavanja izloženi jakom vještačkom svjetlu. Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 116 zdravih ispitanika od 18 do 30 godina pokazuju da izloženost jakom vještačkom svjetlu prije odlaska na spavanje može da smanji kvalitet sna i povećava rizik po zdravlje.

Objavio/la na 13:23. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-