Gardijan: Rusi htjeli da pomognu Asanžu da pobjegne

Ruske diplomate sastale su se nekoliko puta sa ljudima bliskim Džulijanu Asanžu, kako bi mu pomogli da pobjegne iz Velike Britanije, objavio je Gardijan.

Plan je, navodno, da osnivač Vikiliksa napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu i da se helikopterom prevezu u neku drugu državu.

Jedna od najrealnijih destinacije je Rusija, gdje Asanž ne bi bio u opasnosti od ekstradicije SAD. Nakon nekoliko analiza, plan je otkazan, jer je ocijenjen kao previše rizičan.

Ta operacija je bila zakazana za Božićnu noć 2017. godine.

Izvori iz ekvadorske ambasade istakli su Fidela Narveza kao ključnog za komunikaciju Asanža i Moskve, što je Narvez u intervjuu za Gardijan negirao.

Gardijan je naveo i da su četiri izvora iz ambasade Ekvadora potvrdila da je Kremlj bio spreman da ponudi podršku tom planu, a da je u saradnji sa Rusijom razmatrana i mogućnost da Asanž brodom otputuje u Ekvador.

To nije prvi put da Asanž priželjkuje azil u Rusiji jer je navodno vizu te zemlje tražio još 2010. godine, podsjeća list.

Otkrivanje umiješanosti ruskih diplomata u planiranju operacije važno je zbog istrage koju SAD vode zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na rezultate američkih izbora, a za tu istragu Asanž je jedna od ključnih figura.

Objavio/la na 16:21. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-