Tramp: Njemačka je pod ruskom totalnom kontrolom

NATO samit u Briselu za sada obilježavaju razmirice na relaciji Evropa – SAD, izazvane nesrazmjerom u izdvajanju za odbranu SAD i evropskih saveznica, ali i politikom pojedinih evropskih država, primjerice, Njemačke, čija je energetska zavisnost od ruskih energenata bila tema radnog doručka prvog čovjeka NATO saveza i prvog čovjeka Bijele kuće, prenosi Glas Amerike.

“Njemačka je pod ruskom totalnom kontrolom: 60-70 posto energije im stiže od Rusije preko novog gasovoda, mislim da je to loše i za NATO i da treba o tome razgovarati sa Njemačkom. Pored toga, Njemačka za odbranu izdvaja tek nešto više od 1 posto bruto-nacionalnog dohotka, dok Amerika, u stvarnim brojevima plaća 4,2 posto znatno većeg bruto-nacionalnog dohotka. Njemačka je zarobljenik Rusije jer od nje dobija tako mnogo energetskih resursa. To nije u redu, Vi i ja smo se složili da to nije u redu. Ne znam šta namjeravate da učinite po tom pitanju, ali činjenica jeste da Rusiji Njemci plaćaju milijarde dolara i sada mi treba da ih štitimo od te iste Rusije”, rekao je Donald Tramp.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je odgovorila kako njena zemlja sama donosi odluke, da je lično osjetila sovjetsku okupaciju i da je sretna da je Njemačka danas ujedinjena i u stanju da vodi nezavisnu politiku.

Objavio/la na 20:00. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-