Mladen Bojanić predsjednički kandidat većeg dijela opozicije

by | mar 9, 2018 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Demokratski front je prihvatio predlog Demokratske CG i GP URA da zajednički predsjednički kandidat bude Mladen Bojanić, saopštio je Andrija Mandić u Skupštini Crne Gore.

“Opozicija u Crnoj Gori se ujedinila. Imaćemo kandidata iza kojeg će svi stati i koji će biti budući predsjednik Crne Gore “, kazao je Mandić.

On je pozvao kandidate koji su se dosad prijavili da odustanu od kandidature i da poput DF, koji je najjači opozicioni subjekt i koji je mogao da ima stranačkog kandidata, a odustao je od kandidature, da podrže Bojanića, prenosi Mina.

Bojanić je ušao u politiku kao poslanik Pozitivne Crne Gore 2012. On je partiju Darka Pajovića napustio kao i Dritan Abazović, predsjednika GP URA 2014. godine.

Do sada su, od političkih partija kandidaturu najavili Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore i Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije.

Pored njih u predsjendičku trku ulaze privrednik Vasilije Miličković, Hazbija Kalač predsjednik Stranke pravde i pomirenja i Marko Milačić lider novoosnovane Prave CG.

Demokratska partija socijalista još uvjek nije predložila predsjendičkog kandidata, a iz stranke je saopšteno da je „počela finalnu fazu izbora kandidata DPS za predsjednika Crne Gore i da se razgovaralo o više kvalitetnih predloga za predsjedničkog kandidata, koji bi sigurno pobijedili na izborima.”

Ko je Mladen Bojanić?

Mladen Bojanić je rođen 14. novembra 1962. u Podgorici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i posjeduje diplome brokera i dilera na tržištu kapitala.

Bojanić se politički angažovao u partiji Pozitivna Crna Gora, čiji je bio generalni sekretar i poslanik, ali se kasnije razišao sa liderom partije Darkom Pajovićem i nastupao kao nezavisni poslanik.

U jednom intervjuu za Monitor iz juna 2012. godine, Bojanić je oštro kritikovao crnogorski neoliberalni ekonomski koncept, za koji je rekao da ga “ekonomska teorija ne prepoznaje”. “Osnovni preduslovi neoliberalnog koncepta, vladavina prava i nezavisni regulatori tržišta, nisu zadovoljeni, pa samim tim ovaj koncept se i ne može nazvati niti neoliberalnim niti slobodnim tržištem”, rekao je Bojanić.

Bojanić je bio protivnik priključenja Crne Gore NATO savezu, navodeći da će država “od članstva u NATO samo imati rast troškova, odnosno da će se puniti budžeti stranih proizvođača oružja, a prazniti naš budžet”.

Kao nezavisni poslanik je otvorio ‘aferu Ramada’, otkrivajući da je račun za troškove partijskih skupova Socijaldemokrata (SD) Crne Gore, čiji je lider Ivan Brajović bio predsjednik Skupštine, platila država.SD je, nakon rascjepa u jedinstvenoj SDP, ostala lojalni partner Demokratskoj partiji socijalista.

Provladin dnevnik Pobjeda ga je prije tri godine optužio da je sumnjivim poslovima na berzi došao do milionske zarade, pozivajući se na anonimnog finansijskog stručnjaka. Bojanić je optužbe negirao, a protiv njega nikada nije vođena istraga povodom tih anonimnih navoda.

0 Comments

Submit a Comment