Radioaktivnost povećana, naučnici zbunjeni

Radioaktivni materijali, ilustracijaNekoliko mjernih stanica u Evropi je detektovalo lagano povećanje radijacije proteklih nedjelja, uključujući šest u Njemačkoj, a stručnjaci se i dalje trude da otkriju zašto se to desilo.

Tragovi radioaktivnog izotopa (rutenij-106) pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj između 29. septembra i 3. oktobra, tvrdi njemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja, prenose inostrani mediji.

Iiz Kancelarije navode da radijacija potiče iz istočne Evrope. Iako nijesu uspeli da odrede tačnu lokaciju, misle da joj je ishodište u Uralu, a moguće je i južna Rusija.

Ono što mogu sa sigurnošću da odbace, jeste mogućnost da je uzrok moguća nesreća u nuklearnoj elektrani. Da je to bio slučaj, rutenij-106 ne bi bio jedini radioaktivni element čija bi količina narasla.

Rutenij-106 koristi se u medicini za tretiranje tumora dubine manje od 7mm i raka oka, kao i u energetici za napajanje satelita.

Slična situacija se već dogodila početkom godine, samo je u pitanju bio drugi radioaktivni izotop.

Objavio/la na 22:17. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-