Crna Gora danas otvara poglavlja 12 i 13

by | jun 30, 2016 | Novosti | 0 comments

Crna Gora će danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti pregovore sa EU u poglavljima 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13 – Ribarstvo.

Državnu delegaciju Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji predvodi glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, cilj politike EU u 12. poglavlju je obezbjeđenje visokog nivoa javnog zdravlja, zdravlja životinja, dobrobiti životinja i zdravlja biljaka s ciljem pružanja najboljeg kvaliteta proizvoda građanima.

“Ovo poglavlje, stoga, obuhvata propise, standarde i mjere koji se odnose na cijeli lanac proizvodnje koji se odvija pod adekvatnim nadzorom nadležnog organa, od obrade i distribucije hrane do potrošača”, pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da je poglavlje 13 regulisano Zajedničkom politikom ribarstva EU i obuhvata pitanja iskorištavanja i upravljanja ribljim bogatstvima, politiku nadzora i kontrole, kao i međunarodnu saradnju u ribarstvu.

“Cilj ove politike je da na evropskom nivou osigura dugoročno održivo korištenje živih bogatstava mora. Članstvom u EU Crna Gora će dobiti direktan pristup jedinstvenom tržištu EU, jednom od najvećih svjetskih uvoznika proizvoda ribarstva”, objašnjava se u saopštenju.

0 Comments

Submit a Comment