Šta piše u deklaraciji koju su potpisali papa i ruski patrijarh

by | feb 13, 2016 | Novosti, Priča dana | 0 comments

patrijarh ruski i papa FranjoPatrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril i papa Franja pozvali su međunarodnu zajednicu da spriječi progon hrišćana s Bliskog istoka, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta dvojice crkvenih poglavara na Kubi.

“Naš pogled je uperen, prije svega, u one djelove svijeta u kojima su hrišćani progonjeni. U mnogim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike naša braća i sestre u Hristu stradaju, istrebljuju čitave porodice, sela i gradove. Njihovi hramovi su podvrgnuti varvarskom rušenju i pljačkanju, svetinje skrnavljenju, spomenici uništenju”, navodi se u deklaraciji.

U tekstu se ističe da je u Siriji, Iraku i drugim zemljama Bliskog istoka masovni progon hrišćana sa zemlje u kojoj je počelo širenje hrišćanske vjere i na kojoj su oni živjeli od apostolskih vremena zajedno sa drugim religijskim zajednicama, prenosi sputniknews.com.

Patrijarh i papa pozivaju međunarodnu zajednicu da pod hitno preduzme akcije za sprečavanje daljeg progona hrišćana sa Bliskog istoka.

“Dižemo glas za zaštitu progonjenih hrišćana, saosjećamo i sa stradanjem pripadnika drugih religijskih tradicija, koji su postali žrtve građanskog rata, haosa i terorističkog nasilja”, piše u deklaraciji.

Navodi se da je u Siriji i Iraku to nasilje odnijelo hiljade života, ostavivši bez krova i sredstava za život milione ljudi.

“Pozivamo svjetsku zajednicu da se ujedini da bi okončala nasilje i terorizam i istovremeno kroz dijalog doprinijela hitnom postizanju mira. Neophodna je humanitarna pomoć ogromnih razmjera narodu koji strada i brojnim izbjeglicama iz susjednih zemalja”, navedeno je u dokumentu.

Patrijarh i papa su ocijenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji.

“Svjedoci smo visoke vrijednosti religiozne slobode, zahvaljujemo Bogu za obnavljanje hrišćanske vjere bez presedana koje se dešava danas u Rusiji i u mnogim zemljama istočne Evrope, gdje su decenijama gospodarili ateistički režimi”, navedeno je u tekstu deklaracije.

Vjerski poglavari izrazili su nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve.

U zajedničkoj deklaraciji oni su pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u Ukrajini.

“Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je odnio već mnogo života, koji je pričinio bezbroj stradanja civilima, koji je uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu. Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir. Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba”, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji pape i patrijarha.

Patrijarh Kiril rekao je nakon sastanka s papom Franjom da rezultati ovog razgovora daju mogućnost da se kaže da danas dvije crkve mogu aktivno da sarađuju štiteći hrišćane širom svijeta i da s punom odgovornošću zajedno rade na tome da ne bude rata, da se svuda uvažava ljudski život.

“Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, s punim razumijevanjem odgovornosti za svoje crkve, za svoj vjerujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumijemo”, dodao je patrijarh Kiril.

Svečano potpisivanje ovog dokumenta, koji označava prvi u istoriji hrišćanstva susret poglavara Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, održano je u jednoj od sala međunarodnog aerodroma u Havani.

Sastanak patrijarha i pape pratilo je oko 200 novinara, a najveći dio susreta protekao je iza zatvorenih vrata.

0 Comments

Submit a Comment