Pozitivna će uslovno podržati Vladu

Darko Pajović/RSEGlavni odbor Pozitivne Crne Gore je odlučio da će njeni poslanici prilikom glasanja o povjerenju podržati Vladu premijera Mila Đukanovića “ako se usvoji plan da Vlada bude otvorena za sve stranke u parlamentu”.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović je najvio da će podržati Vladu ukoliko prihvati plan u kojoj se, između ostalog, zahtjeva da se opoziciji dodijele ministarska i mjesta pomoćnika ministara kojim bi se sprječavale zloupotrebe državnih resursa uoči izbora, izvještavaju Vijesti na portalu.

Pozitivna Crna Gora je tražila da u Vladu Crne Gore uđu predstavnici parlamentarne opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbijedili uslovi za fer izbore, kazao je Pajović.

——————

PLAN POZITIVNE CRNE GORE ZA PREVAZILAŽENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI

OPŠTE ODREDBE

 1. Država Crna Gora mora biti poštovana u skladu sa Ustavom i zakonima i nijedan segment njene državnosti ni na koji način ne smije biti doveden u pitanje uz uvažavanje njenog građanskog karaktera, multietničkog i multikonfesionalnog sklada.
 2. Očuvanje integriteta, nezavisnosti i političke stabilnosti Crne Gore, uz uspješan nastavak evroatlanskih integracionih procesa.

IZBORNI PROCES

 1. Obezbijediti da u Vladu uđu predstavnici parlamentarne opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbijedili preduslovi za fer i demokratske izbore (ministrarska, pomoćnička mjesta itd).
 2. Obezbijediti učesće parlamentarne opozicije u radu ministarstava na onim pozicijama na kojima mogu kontrolisati finansijske tokove, zapošljavanje, socijalna davanja i sl. kako bi bile spriječene zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe.
 3. Za potrebe praćenja izbornog procesa, proširiti nadležnosti Skupštinskog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, u pogledu podnošenja pritužbi zainteresovanih lica na rad državnih organa, pravnih i fizičkih lica u vezi sa izbornim procesom, kao doprinos političkom dijalogu u Crnoj Gori.
 4. Formiranje privremenog skupštinskog odbora za medije sastavljenog od vlasti i opozicije na paritetnoj osnovi, za praćenje izvještavanja medija tokom izbornog procesa, sa kapacitetom razmatranja i postupanja po prigovorima.
 5. Implementiranje izbornog zakonodavstva sa akcentom na omogućavanje članovima DIK-a, Agencije za antikorupciju i DRI-ja, da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti.
 6. Nastavak političkog dijaloga čiji je cilj obezbeđivanje političke stabilnosti i nastavak rada na obezbeđivanju uslova za fer i demokratske izbore.

BORBA PROTIV KORUPCIJE I ORGANIZOVANOG KRIMINALA

 1. Prioritet u radu Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. U tom pravcu je nužno da u roku, ne dužem od 15 dana, bude realizovan proces postavljanja rukovodioca policijskog odjeljenja, uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu, u skladu sa zakonom.
 2. Službenici i funkcioneri Vlade i ostalih državnih organa za koje je pokrenuta tužilačka istraga ili sudski postupak za djelo korupcije ne mogu obavljati javne funkcije do pravosnažnog okončanja postupka.
 3. Osnažiti državnu instituciju VDT-a kako bi se dodatno ispitali svi navodi o zloupotrebama državnih resursa u izborne svrhe i sve one nepravilnosti koje su dokumentovane u prethodnom periodu.

ZAVRŠNE ODREDBE

 1. Realizacijom navedenih mjera i aktvnosti bile bi stvorene pretpostavke za rješavanje političke krize i stvaranje preduslova za održavanje fer i demokratskih izbora.
 2. Mjere i aktivnosti u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i izbornog procesa sprovešće se najkasnije u roku od 90 dana.
Objavio/la na 21:55. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-