Venecija i Trst hoće da budu države

Objavljeno: 01.11.2014, 11:23h

Pokret za nezavisnost Venecije, predvođen bogatim preduzetnikom Đanlukom Busatom, nedavno je bio na naslovnicama zahvaljujući neobavezujućem onlajn referendumu na kojem je 87 odsto učesnika glasalo za nezavisnost. Trst je još jedan grad koji ima svoj pokret za nezavisnost, javlja BBC. Odmah nakon rata Trst, tada na granici sa komunističkom Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom upravom još sedam godina, a 1954. vraćen je Italiji. Pokret za slobodnu teritoriju Trsta traži nezavisnost grada i okoline i uvođenje italijanskog, slovenačkog i hrvatskog kao ravnopravnih službenih jezika. Pripadnici pokreta uvjereni su da je Trst po međunarodnim zakonima slobodan grad. Pozivaju se na povelju Savjeta bezbijednosti iz 1947. godine, koja je priznala Trst i okolinu kao slobodnu državu. BBC navodi da ta slobodna teritorija nije nikad postojala u praksi. Tokom sedam godina tršćanske nezavisnosti gradom su upravljale Britanija, Amerika i Jugoslavija, podsjeća Srna.  

Pokret za nezavisnost Venecije, predvođen bogatim preduzetnikom Đanlukom Busatom, nedavno je bio na naslovnicama zahvaljujući neobavezujućem onlajn referendumu na kojem je 87 odsto učesnika glasalo za nezavisnost.

Trst je još jedan grad koji ima svoj pokret za nezavisnost, javlja BBC.

Odmah nakon rata Trst, tada na granici sa komunističkom Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom upravom još sedam godina, a 1954. vraćen je Italiji.

Pokret za slobodnu teritoriju Trsta traži nezavisnost grada i okoline i uvođenje italijanskog, slovenačkog i hrvatskog kao ravnopravnih službenih jezika.

Pripadnici pokreta uvjereni su da je Trst po međunarodnim zakonima slobodan grad. Pozivaju se na povelju Savjeta bezbijednosti iz 1947. godine, koja je priznala Trst i okolinu kao slobodnu državu.

BBC navodi da ta slobodna teritorija nije nikad postojala u praksi.

Tokom sedam godina tršćanske nezavisnosti gradom su upravljale Britanija, Amerika i Jugoslavija, podsjeća Srna.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register