Pronađena pravougaona galaksija

Astronomi su otkrili rijetku pravougaonu galaksiju koja neobično podseća na smaragdni dijamant, prenosi Zika.rs.

Posmatrači noćnog neba – iz Australije, Njemačke, Švajcarske i Finske – otkrili su ovaj čudni kosmički fenomen unutar grupe od 250 galaksija udaljenih oko 70 miliona svjetlosnih godina.

U svemiru oko nas većina galaksija postoji u jednom od tri oblika – loptasti, nalik na disk, ili kvrgavi i nepravilnog oblika. Profesor saradnik sa Swinburne Univerziteta za Tehnologiju (Australija) Alister Graham kaže da je galaksija pravougaonog oblika veoma neobičan objekat. To je jedna od onih stvari koje prosto ne bi trebalo da postoje ili bar mi ne očekujemo da postoje, dodaje on.

Galaksija neobičnog oblika uočena je na snimku širokog raspona koji je napravio japanski teleskop Subaru za dr Lee Spitlera, astrofizičara sa istog univerziteta, koji ga je koristio da pronađe nešto drugo.

Astronomi smatraju da su male šanse da je ova galaksija zaista pravougaona. Oni veruju da ona liči na naduvani disk koji se posmatra sa strane, kao kratki cilindar.

Profesor sa Swinburne Univerziteta Duncan Forbes kaže da je jedna od mogućnosti da se ova galaksija formirala iz sudara dvije spiralne galaksije.

Objavio/la na 11:52. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-