Skupština prihvatila odluku o preuzimanju duga KAP-a i najavila raskida ugovora sa Rusima

by | feb 29, 2012 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Skupština Crne Gore prihvatila je danas odluku crnogorske vlade da preuzme dug Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), u iznosu od 22 miliona eura Deutche banci.

Parlament je, takođe, usvojio prijedlog zaključaka poslaničkih klubova vladajućih partija – Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) o budućnosti KAP-a.

Za odluku i zaključke glasalo je 48 poslanika, 13 su bili protiv, a 19 uzdržani.

Socijalistička narodna partija je posle prihvatanja odluke Vlade o preuzimanju duga KAP-a predložila inicijativu o povjerenju vladi, te je crnogorski parlament počeo novu vanrednu sjednicu na kojoj se raspravlja o tom pitanju.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je precizirao da Skupština odlukom da vlada preuzme dug samo potvrđuje konkretnu međunarodnu obavezu države Crne Gore, a o svakoj drugoj obavezi će se, takođe, pojedinačno izjašnjavati, kad za to bude potrebe.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je u završnoj riječi ocijenio da je današnja rasprava o KAP-u pokazala “apsolutnu saglasnost” da ta kompanija treba da opstane.

Odluka i zaključci Vlade, verifikovani danas i u Skupštini, predviđaju raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom KAP-a, ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC), odnosno, EN plus grupom, i to, kako je navedeno, “na najefikasniji način”.

Rusi kažu da su prevareni i prijete tužbama

Predsjednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma i izvršni direktor En plus grupe Aleksej Kuznjecov je izjavio da mu je veoma žao zbog zaključaka koje je danas izglasao crnogorski parlament i zaključio da je to pokušaj njihovog nezakonitog eliminisanja iz sastava akcionara.

“Kako mi posmatramo ovu situaciju – kupili smo nerentabilnu fabriku, investirali u njenu modernizaciju i pokrivanje operacionih gubitaka ukupno 200 miliona eura, izvršili temeljnu rekonstrukciju proizvodnje, i zahvaljujući tome, fabrika prvi put od 2006. godine posluje bez gubitaka. Čim je fabrika počela da ostvaruje dobit, Vlada Crne Gore počinje sa pokušajem da nas eliminiše iz sastava akcionara”, kazao je Kuznjecov.

On je poručio da će ruski akcionari štititi svoja prava kao prevareni investitor i da će se obratiti međunarodnim sudovima sa tužbama prema Vladi.

Kuznjecov je rekao da raskid ugovora sa Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC) bez njihove saglasnosti automatski dovodi do bankrota KAP-a.

On je objasnio da u slučaju bitnih izmjena u strukturi akcionara KAP-a, banke mogu zatražiti hitnu isplatu ukupnog iznosa duga. ”Tada je moguće da će Vlada morati u najskorijem vremenskom periodu da isplati ne osam miliona, već će odmah doći do potraživanja svih 124 miliona eura. Nijesam siguran da Vlada sada ima ta sredstva, niti sam siguran da će neko izraziti želju da ih obezbijedi u momentu kada u EU vlada kreditna kriza”, rekao je Kuznjecov.

 

0 Comments

Submit a Comment