Ambasador BiH u Kuvajtu švercovao alkohol

by | feb 23, 2011 | Novosti | 0 comments

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zvanično je obaviješteno o švercu alkohola kojim se u Kuvajtu bavio doskorašnji ambasador BiH u toj zemlji Jasin Ravašde.

U ovom ministarstvu potvrđeno je "Presu" da je primljena depeša iz Kuvajta, a list piše da su iz MVP-a BiH odbili da zvanično navedu više detalja o ovom slučaju, kao i šta će preduzeti i kako će biti kažnjen Ravašde.

Izvori lista navode da je u Sarajevo stigla kompletna dokumentacija, naudžbenice i fakture, kao i brojevi bankovnih računa na koje je Ravašde uplaćivao novac dobijen od preprodaje alkohola u zemlji u kojoj je to strogo zabranjeno.

Savjetnik u Ambasadi BiH u Kuvajtu Islam Kadić i prvi sekretar Svjetlana Šiljak optužili su Ravašdea da je sve vrijeme mandata u Kuvajtu krijumčario i preprodavao alkohol, od čega je imao veliku finansijsku dobit.

"U posljednje vrijeme počeli smo dobijati dokaze o velikoj trgovini ambasadora Ravašdea. Prvo smo došli u posjed trebovanja alkohola od 70 paketa. Potom smo od vozača Lorensa Mardina D`Souze, nakon ubjeđivanja, dobili nekoliko dokaza koje je uspio da sačuva", navode Kadić i Šiljak u dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Kako piše "Dnevni avaz", Ravašde, koga je na poziciju ambasadora BiH u Kuvajtu imenovao Haris Silajdžić, pakete alkohola naručivao je i u ime Kadića i Svjetlane Šiljak, pravdajući to brojnim skupovima.

"Ambasador je otvorio poseban račun u Nacionalnoj banci Kuvajta, gdje mu je vozač Lorens uplaćivao realizovanu trgovinu. Ako su godišnje bile četiri isporuke, a za tri godine 12, uskoro će prispjeti trinaesta, pa i četrnaesta, onda ispada da je ambasador priuštio sebi enormnu dobit od prodaje alkohola", upozoravaju Kadić i Šiljak.

0 Comments

Submit a Comment