Tekst crnogorske himne nije pisao Sekule Drljevic

by | aug 10, 2004 | Novosti | 0 comments

Crnogorski istoricari Radoje Pajovic i Danilo Radojevic kazali su agenciji Beta da crnogorsku himnu “Oj, svijetla majska zoro” nije napisao Sekula Drljevic i da je taj tekst mjesavina starije narodne pesme i stihova koje je napisao Drljevic. “Sam Drljevic napisao je samo poslednju strofu te pesme”, rekao je Pajovic. To su stihovi: “Rijeka ce nasih vali, uskacuci u dva mora, glas nositi okeanu da je vjecna Crna Gora. Svi drugi stihovi u toj pjesmi su narodni koji su nastali ranije nego sto je Drljevic napisao pomenutu strofu”, objasnio je Pajovic.

Radojevic je kazao da je Drljevic pjesmu “Oj, svijetla majska zoro” objavio 1932. ili 1933. godine, u vrijeme kada se, kao federalista po politickom opredjeljenju, borio protiv ondasnjeg unitarizma monarhisticke Jugoslavije i za suverenu Crnu Goru. Pajovic je naveo da je pjesma “Oj, svijetla majska zoro” objavljena i u knjizi Sekule Drljevica “Balkanski sukobi”, koja je 1944. godine izasla u Zagrebu. Definisuci politicko-ideoloski profil Drljevica, ovaj istoricar, koji je o njemu pisao u svojoj doktorskoj disertaciji, rekao je da je Drljevic cesto mijenjao politicka opredjeljenja.

Drljevic je bio jedan od ujedinitelja uoci stvaranja posle Prvog svjetskog rata Drzave Srba, Hrvata i Slovenaca, a kada se razocarao u taj projekat, postao je federalista, boreci se za drzavno osamostaljivanje Crne Gore, rekao je Pajovic.

On je podsjetio da je Drljevic saradjivao sa hrvatskim politickim prvakom izmedju dva svjetska rata Vlatkom Macekom, a u Drugom svjetskom ratu je saradjivao sa okupatorom. “Drljevic, medjutim, nije nacista”, tvrdi Pajovic. On kaze da Drljevic, takodje, nije autor Deklaracije o uspostavljanju nezavisne Crne Gore koja je obnarodovana 12. jula 1941. godine na Cetinju, u uslovima italijanske okupacije, iako je na tadasnjem Petrovdanskom saboru odrzao govor. Ta deklaracija je nametnuta iz Rima, izricit je Pajovic.

0 Comments

Submit a Comment